L. Dragnea, după ședința CExN: Vineri, la ora 11:00, adoptăm prin vot noua componență a guvernului. Fiecare ministru va fi votat în parte

22 ianuarie 2018, 09:41

La ședința PSD, toate filialele județene au venit cu propuneri de miniștri și de ajustare a programului de guvernare. Au fost colectate idei și de la partenerii din ALDE.

Ar urma să fie schimbați cam o treime dintre actualii miniștri, iar liderii locali au venit cu nominalizări.

Rovana Plumb are șanse maxime să devină vicepremier fără portofoliu. La Transporturi, favorit pare deputatul PSD Sorin Bota, dar nu e cu totul exclus să revină Răzvan Cuc. În fruntea Educației s-ar putea întoarce Ecaterina Andronescu, iar Sănătatea i-ar putea reveni Rodicăi Nassar. Noul ministru al Culturii ar putea fi actorul George Ivașcu. Discuțiile referitoare la nume vor ține toată săptămâna, la fel și cele despre programul de guvernare.

Deputatul PSD Marian Rădulescu propune inclusiv modificări la capitolul Justiție din programul de guvernare.

Premierul desemnat Viorica Dăncilă a participat la ședința PSD de astăzi, dar e hotărâtă să iasă în fața presei doar după primirea votului de învestitură, programat pentru lunea viitoare.

UPDATE Declarații Liviu Dragnea la ieșirea de la ședința CExN:

– Vineri, la ora 11:00, adoptăm prin vot noua componență
– Fiecare ministru va fi votat în parte
– Persoanele cercetate penal pot face parte din Cabinetul Dăncilă

Liviu Dragnea, președintele PSD: „Părerea cvasi-unanimă a fost – și și eu am fost de acord cu ea –  că ne-am grăbi dacă astăzi am discuta și-am stabili, în CEx, miniștrii. Și am stabilit de ieri că nu discutăm despre ministere și miniștri astăzi, am început de ieri discuțiile despre programul de guvernare, am discutat și cu colegii de la ALDE astăzi, despre programul de guvernare împreună cu doamna prim ministru desemnat, Viorica Dăncilă”.


Călin Popescu-Tăriceanu, președintele ALDE: „Nu vom lua măsuri fiscale noi, nu sunt prevăzute asemenea lucruri. Aș spune că modificările importante sau reformele importante în domeniul economic au fost deja întreprinse în anul 2017”.


Dumitru Buzatu, președintele PSD Vaslui: „Am o părere foarte bună despre Rovana, are destulă experiență. În această viziune ar mai putea fi 2-3 persoane care să corespundă, să zicem, unui portret-robot”.


Cătălin Rădulescu, deputat PSD: „Abuzul în serviciu, de exemplu, propunerea mea o să fie să-l dezincriminăm, pentru că, în 90% dintre state, din ce-am văzut acum, este dezincriminat. Deci nu-și are sensul pragul”.

UPDATE Social democrații au decis să nu valideze azi lista membrilor guvernului, ci într-o ședință către sfârșitul săptămânii. Lunea viitoare ar urma că miniștrii propuși să fie audiați în comisiile parlamentare, să primească votul de învestitură și să depună probabil jurământul în fața președintelui. Dintre actualii titulari, Olguța Vasilescu, Petre Daea și Carmen Dan au cele mai mari șanse să rămână pe funcții. Liviu Dragnea a precizat că i-a cerut ministrului Finanțelor ca în prima ședință de guvern să amâne până la 1 martie termenul de depunere a Formularului 600.

Liviu Dragnea, președintele PSD: „Părerea cvasi-unanimă a fost – și și eu am fost de acord cu ea –  că ne-am grăbi dacă astăzi am discuta și-am stabili, în CEx, miniștrii. Și am stabilit de ieri că nu discutăm despre ministere și miniștri astăzi, am început de ieri discuțiile despre programul de guvernare, am discutat și cu colegii de la ALDE astăzi, despre programul de guvernare împreună cu doamna prim ministru desemnat, Viorica Dăncilă”.

UPDATE În același timp, în biroul liderului PSD Liviu Dragnea se află și lideri ai ALDE, în funcție cu Călin Popescu-Tăriceanu. Se discută astăzi despre programul de guvernare, și în ședința CExN al PSD care va avea loc după-amiază. Ne așteptăm ca abia la sfârșitul acestei săptămâni să se discute clar despre componența guvernului. Eugen Teodorovici ar putea fi propus la Ministerul Fondurilor Europene, iar numele lui Sorin Bota este vehiculat la Ministerul Transporturilor.

Premierul Viorica Dăncilă va lucra cu trei vicepremieri Paul Stănescu și Grațiela Gavrilescu își vor păstra funcțiile. Li s-ar putea alătura Rovana Plumb, plecată forțat din Guvern acum câteva luni la cererea lui Mihai Tudose.

Ministerele de Interne, Externe și al Apărării vor fi conduse de aceiași miniștri.

Ionuţ Mişa va pleca cel mai probabil din fruntea Finanțelor, iar favorit să îl înlocuiască este Eugen Todorovici. Justiția va rămîne în sarcina lui Tudorel Toader, iar Agricultura în grjia lui Petre Daea.

Ministerul Educației va avea, cel mai probabil un nou șef, iar cel mai vehiculat nume este al Ecaterinei Andronescu.

Olguța Vasilescu va conduce în continuare ministerul muncii, iar Gheorghe Şimon are șanse mari să rămână titular la Economie.

Sunt mari semne de întrebare la Ministerul Transporturilor, unde probabil Felix Stroe își va încheia mandatul. Dacă se va întâmplă așa, s-ar putea întoarce Răzvan Cuc. Ilan Laufer va rămîne, probabil, în fruntea Mediului de afaceri. Nu e clar ce se va întîmpla la Sănătate, unde Rodica Nassar e dată de unele surse că posibil înlocuitor al lui Florian Bodog.

Și Lucian Romaşcanu ar putea pleca de la Cultură, iar Ioan Deneş ar putea prelua, Apele și pădurile, o decizie a PSD dinaintea crizei. La Cercetare, comunicații și sport se va merge pe mâna acelorași miniștri. Titularul de la Turism are șanse mari să fie înlocuit, dar de românii de pretutindeni se va ocupă tot Andreea Păstârnac, în timp ce ministerul pentru dialog social ar putea fi desființat.

De relația cu Parlamentul se va ocupa tot Viorel Ilie, iar de Afaceri europene, tot Victor Negrescu, dar nu este clar în acest moment cine va fi ministrul pentru fonduri europene.

Miniștrii propuși vor fi audiați rapid în comisiile parlamentare, iar pe 29 ianuarie ar urmă ca senatorii și deputații să dea votul de învestitură.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite