Kyiv Post: România merită o recunoaștere mai mare pentru sprijinul oferit Ucrainei

Foto: Twitter
Foto: Twitter
22 iunie 2022, 16:13

Încă din primele zile ale războiului, președintele Klaus Iohannis a asigurat Kievul de sprijinul deplin al României pentru integrarea Ucrainei în UE. În timpul întâlnirii recente de la Kiev cu Volodimir Zelenski, Iohannis l-a asigurat că România dorește ca Ucraina să devină candidată la aderarea în UE în cel mai scurt timp posibil.

Mai mult, pentru a furniza Ucrainei armei letale din rezervele armatei române, ministerul apărării de la București și-a amendat reglementările pentru a permite livrarea de arme și către țări non-NATO.

România are un număr mare de avioane MiG-21 și MiG Lancer, dar și avioane MiG-29, pe care nu le folosește dar pe care ar putea să le ofere Ucrainei. Guvernul român a promovat, de asemenea, în mod activ eforturile de a livra sisteme americane M142 HIMARS către Ucrainia.

Pe lângă muniție, veste antiglonț și căști militare, România livrează Ucrainei inclusiv combustibili, echipament medical și dezinfectanți. Camioane întregi de ajutoare umanitare ajung în Ucraina în mod regulat din România.

Ajutorul oferit refugiaților

Mai mult, voluntari români au organizat puncte de ajutor la granițe pentru refugiați ucraineni, care primesc tot ce au nevoie – de la mâncare și haine la transport și cazare – iar România a primit până acum peste 800.000 de refugiați ucraineni, aceștia având dreptul să intre în țară prin orice punct de trecere.

De asemenea, refugiații ucraineni au fost primiți cu brațele deschise de autoritățile române, dar și de cetățenii simpli care au oferit constant orice ajutor a fost necesar. Numeroase ONG-uri, biserici sau hoteluri au oferit, de asemenea sprijin și ajutor pentru refugiații care au avut nevoie de el.

Voluntarii români au organizat în mod activ numeroase evenimente de caritate și de strângere de fonduri, iar un concert de pe Arena Națională din București a strâns peste 750.000 de euro pentru refugiați.

Guvernul de la București oferă ucrainenilor transport public și servicii medicale gratuite, programe pentru ajutorarea copiilor și oportunități de muncă. Refugiații ucraineni nu au nevoie să obțină un permis de muncă separat dacă rămân în țară mai puțin de nouă luni.

Sistemul sanitar din România și-a arătat, de asemenea, deschiderea pentru tratarea soldaților ucraineni în spitalele românești.

Centrele de ajutor umanitar

Uniunea Europeană a numit România ca centru de ajutor civil pentru Ucraina, iar ajutoarele colectate ajung în Ucraina prin punctele de trecere a frontierei. Recent, organizația caritabilă Help Ukraine a deschis un centru umanitar în orașul Hust, în regiunea transcarpatică, acolo unde ajung constant ajutoare din România.

Un alt centru de ajutor se află în Suceava, acolo unde ajung în most regulat camioane cu ajutoare umanitare.

România s-a arătat, de asemenea, deschisă transportării grânelor și cerealelor ucrainene pentru ca acestea să poată fi exportate în siguranță în țările care au nevoie de ele. Discuțiile continuă pentru ca portul Constanța să devină principala zonă de export a mărfurilor ucrainene cât timp porturile ucrainei se află sub blocada invadatorilor.

Țara noastră colaborează cu Turcia pentru deminarea Mării Negre și și-a închis toate porturile pentru vase rusești, dar și spațiul aerian pentru aeronavele din Rusia.

Kyiv Post menționează, de asemenea, că una dintre primele vizite UE în Ucraina după invazie a fost cea a Laurei Codruța Kovesi, fosta șefă DNA și actuală procuroare-șefă europeană. Kovesi a venit la Kiev pentru a discuta colaborarea procurorilor europeni cu cei ucraineni pentru arestarea criminalilor de război și confiscarea activelor acestora.

Ministrul român de Externe Bogdan Aurescu declara în aprilie, în urma consultărilor cu omologul său ucrainean, Dmytro Kuleba, la București: „Am reiterat sprijinul ferm al României pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, dar și pentru efortul eroic al autorităților și cetățenilor ucraineni de a respinge agresiunea rusească, o încălcare flagrantă de către ruși a obligațiilor internaționale asumate de Rusia. Ucraina trebuie să câștige acest război și sunt convins că îl va câștiga.”

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă