Kurzii fug de turci. Cel puțin 11 civili au murit în operațiunea declanșată miercuri în nordul Siriei de armata turcă

11 octombrie 2019, 13:51

De frica armatei turce, oamenii își iau copiii, câteva lucruri și își părăsesc în grabă locuințele. Pleacă, nici ei nu știu unde – spun doar că vor să ajungă cât mai departe de zona de război.

Șoselele sunt blocate de convoaiele civililor. Kurzii se simt trădați de Statele Unite, după decizia șoc a președintelui Donald Trump de a retrage militarii americani din nordul Siriei, din zona de la frontiera cu Turcia.

Armata turcă anunță că a lovit peste 180 de „ținte teroriste” – așa numește guvernul de la Ankara pozițiile deținute de milițiile kurde. Trupe terestre turce au intrat deja pe fâșia lată de 30 de km din nordul Siriei, unde Ankara vrea să creeze un așa numit coridor sigur.

În Congresul american, inclusiv republicanii lui Trump, se vrea sancționarea Turciei. Iar președintele american s-a oferit să medieze în străvechiul conflict dintre turci și kurzi.

„Nu cred că poporul american vrea să trimitem, din nou, militari în zonă. Am câştigat împotriva ISIS, plecăm”, a declarat preşedintele SUA, Donald Trump.

În lupta împotriva grupării Stat Islamic, milițiile kurde din nordul Siriei au avut un rol esențial. Tot în mâinile lor se află miile de prizoneri din rândul luptătorilor ISIS, iar odată cu ofensiva turcă e posibil să se deschidă porțile iadului – spun unii experți.

Kurzii au anunțat deja că, în condițiile în care sunt bombardați de armata turcă, nu se mai pot ocupă de centrele unde sunt deținuții ISIS, iar aceștia s-ar putea răspândi în toată Europa.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite