Kurt Hamrin, adversar al lui Pele în finala Cupei Mondiale din 1958: „Pentru mine, nu este nimeni mai mare decât el. Era un jucător unic, făcea ceva în plus de fiecare dată când se afla la minge”

Brazilia a învins Suedia cu 5-2 în finala Mondialului din 1958
Brazilia a învins Suedia cu 5-2 în finala Mondialului din 1958
30 decembrie 2022, 12:46

„Pentru mine, nu este nimeni mai mare decât Pele. Nu voi uita niciodată finala Cupei Mondiale din 1958 (câştigată cu 5-2 de Brazilia – n.red.). Am văzut personal că era un jucător unic, făcea ceva în plus de fiecare dată când se afla la minge”, a declarat Hamrin, în vârstă de 88 de ani, pentru ziarul Expressen, subliniind ca Pele era „un fotbalist complet”.

Hamrin a descris drept „incredibil” golul de 3-1 marcat în acel meci de Pele, la finalul căruia brazilianul a cucerit primul său titlu mondial, la vârsta de 17 ani, marcând începutul spectaculoasei sale cariere.

„Maradona este cel care s-a aflat cel mai aproape de Pele. Sunt la acelaşi nivel fotbalistic, dacă eşti vânat pentru dopaj, deja te-ai descalificat. Erau şi persoane diferite. Unul dintre motivele pentru care Pele a fost atât de iubit l-a reprezentat faptul că şi-a asumat o responsabilitate socială în afara terenului. Maradona nu a făcut-o în acelaşi mod”, a spus el.

Pele nu şi-a uitat „niciodată” originile şi a încercat să-i ajute „cei cei cărora nu le-a fost uşor”, a subliniat Hamrin, care crede că actualii jucători nu au aceeaşi responsabilitate socială şi ar putea învăţa „multe” de la triplul campion mondial brazilian.

Extrema suedeză, care a avut o carieră strălucitoare în fotbalul italian, a mai spus că fundaşii de la acea vreme îl opreau cu greu pe brazilian şi recurgeau adesea la violenţă.

„Cu toate acesta, Pele a fost întotdeauna un gentleman pe teren. Nu s-a plâns niciodată şi a fost tăcut în meciuri. A acceptat majoritatea loviturilor fără să protesteze. Dar a ştiut şi să dea. Asta e important, altfel nu rezişti mult în fotbal, trebuie să te aperi”,
a precizat el.

Hamrin a scos în evidenţă „intuiţia” de fotbalist a lui Pele şi „simplitatea” brazilianului, pentru că faima nu i s-a urcat niciodată „la cap” şi puteai oricând să vorbeşti cu el.

„Ultima dată când l-am văzut a fost în Brazilia, în 2008, la cincizeci de ani după finala de la Stockholm. Îl ascultam ţinând un discurs şi când ne-am văzut în public mi-a cerut să vin pe scenă. Ne-am dat palma în stil italian, ne-am îmbrăţişat. A fost foarte amuzant
„, a mai povestit Kurt Hamrin.

Fostul mare fotbalist brazilian Pele a încetat din viaţă joi la vârsta de 82 de ani în urma unui cancer de colon.

Sursa: Agerpres

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

VIDEO. Un fotbalist a murit după ce a fost lovit de fulger pe teren

Criză diplomatică Brazilia-Israel: Brasilia îl convoacă pe ambasadorul israelian