Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a discutat cu omolgul ucrainean despre Legea privind minorităţile naţionale din Ucraina. S-a convenit asupra unui proces de consultări „cuprinzătoare”

Miniștrii de Externe Kuleba și Aurescu
Miniștrii de Externe Kuleba și Aurescu
11 ianuarie 2023, 16:21

Potrivit unui comunicat de presă al ministerului, discuţia a avut loc în continuarea convorbirii telefonice avute de preşedinţii Klaus Iohannis şi Volodimir Zelenski, pe 4 ianuarie, în cursul căreia s-a convenit ca şefii diplomaţiilor de la Bucureşti şi Kiev să poarte discuţii pentru soluţionarea problemelor semnalate de partea română referitoare la Legea privind minorităţile naţionale din Ucraina.

În urma discuţiei, cei doi miniştri au convenit lansarea unui proces de consultări „cuprinzătoare” privind aceste probleme, care să includă discuţii la nivel de experţi şi o întâlnire, în perioada următoare, a celor doi demnitari. De asemenea, cei doi miniştri au stabilit să rămână în contact constant, direct, pentru coordonarea procesului, se menţionează în comunicat.

Ministrul Aurescu a reiterat aspectele procedurale şi de fond din lege care au trezit preocuparea autorităţilor române şi a reprezentanţilor comunităţii româneşti şi care au fost prezentate detaliat şi argumentat în scrisoarea sa din decembrie 2022 către Dmytro Kuleba.

Şeful diplomaţiei române a amintit dialogul intens avut cu partea ucraineană, inclusiv direct cu ministrul Dmytro Kuleba, pe acest subiect, pe tot parcursul anului trecut, şi a solicitat întreprinderea de paşi concreţi pentru a veni în întâmpinarea preocupărilor părţii române. Totodată, în continuarea discuţiilor anterioare cu şeful diplomaţiei de la Kiev, a reiterat necesitatea recunoaşterii, de către Ucraina, a inexistenţei aşa-zisei „limbi moldoveneşti”, se arată în comunicatul MAE.

De asemenea, Aurescu a reiterat susţinerea fermă a României pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei şi a făcut referire la sprijinul solid şi cuprinzător al ţării noastre pentru ţara vecină în contextul războiului de agresiune declanşat de Federaţia Rusă.

Cei doi miniştri au discutat şi despre organizarea următoarei reuniuni a trilateralei România – Republica Moldova – Ucraina, în continuarea celei de la Odesa din septembrie 2022, a mai informat MAE.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite