Kremlinul urmăreşte discuţiile dintre UE şi China, dar se îndoieşte de o schimbare de poziţie a Beijingului cu privire la Ucraina

Dmitri Peskov
Dmitri Peskov
7 aprilie 2023, 16:13

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au purtat o serie de discuţii joi la Beijing cu conducerea chineză cu privire la relaţiile ”complexe” dintre părţi, într-un efort de a obţine sprijinul Chinei pentru restabilirea păcii în Ucraina.

Kremlinul a „monitorizat” discuţiile dintre UE şi China, a afirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-o conferinţă de presă, subliniind că Rusia are propriile ”relaţii bogate” cu Beijingul.

„China este o putere foarte serioasă, foarte mare, cu propria sa poziţie suverană… Nu este genul de ţară care îşi schimbă rapid poziţia sub influenţă externă”, a afirmat Peskov, întrebat dacă Rusia este îngrijorată că Europa l-ar putea convinge pe Xi în privinţa Ucrainei.

După discuţii, Xi Jinping şi-a exprimat disponibilitatea de a vorbi direct cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit unei declaraţii făcute de Ursula von der Leyen, în timp ce Emmanuel Macron a afirmat că a îndemnat Beijingul să „readucă Rusia la raţiune”.

”Agresiunea rusă a pus capăt unor decenii de pace în Europa”, a declarat Macron într-o conferinţă de presă cu Xi în capitala chineză, exprimându-şi încrederea că Beijingul va contribui la stabilirea unor negocieri pentru o ”pace durabilă care să respecte frontierele recunoscute la nivel internaţional şi să evite orice formă de escaladare”, notează EFE.

La rândul său, preşedintele Xi Jinping a spus că ţara sa „este în favoarea discuţiilor de pace”, limitându-se să adauge că, împreună cu Franţa, îndeamnă ”comunitatea internaţională să-şi păstreze raţiunea şi să evite actele care ar putea duce la escaladarea crizei”.

Şeful statului chinez a efectuat o vizită de stat la Moscova la sfârşitul lunii martie, ocazie cu care s-a întâlnit cu omologul său rus Vladimir Putin într-o demonstraţie a solidităţii relaţiei lor.

Înaintea acestei vizite la Moscova, Beijingul a propus propriul său „plan de pace” cu privire la Ucraina, într-o primă intervenţie diplomatică majoră în acest conflict, dar Kievul şi unii lideri occidentali rămân sceptici în privinţa şanselor de reuşită a acestui plan, având în vedere relaţia strânsă a lui Xi cu Putin.

Ursula von der Leyen a subliniat că poziţia Chinei cu privire la conflictul din Ucraina este ”crucială” şi că se aşteaptă ca Beijingul să promoveze pacea ”în sprijinul suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Ucrainei”, potrivit EFE.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite