Kremlinul se îndoieşte că atacurile asupra Nord Stream ar fi putut avea loc fără sprijinul statului

Gazoductul Nord Stream1
Gazoductul Nord Stream1
9 martie 2023, 13:46

Comentariile purtătorului de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov vin după ce The New York Times a relatat în această săptămână că oficiali americani cercetează dacă un grup nonguvernamental pro-ucrainean este responsabil pentru explozii.

„Cât despre punctul de vedere pro-ucrainean, ştiţi, ideea că un anume Doctor Rău le-a organizat este greu de crezut. Era o sarcină prea dificilă, de care probabil doar un serviciu special de stat bine pregătit ar fi fost capabil – şi nu sunt prea multe dintre acestea în lumea noastră”, a spus Peskov, întrebat pe această temă.

The New York Times a relatat marţi că noi informaţii analizate de oficiali americani sugerează că un grup pro-Ucraina – probabil compus din ucraineni sau ruşi – a atacat gazoductele Nord Stream, dar că nu există concluzii ferme.

Rusia a cerut în mod repetat să i se permită să se alăture investigaţiilor asupra exploziilor, care au rupt trei dintre cele patru conducte de gaze Nord Stream 1 şi 2 ce fac legătura din Rusia până în Germania pe sub Marea Baltică.

Anchetatori din Suedia, Danemarca şi Germania efectuează în prezent investigaţii separate.

„Continuăm să cerem o investigaţie rapidă şi transparentă, continuăm să cerem să ni se permită să luăm parte la această anchetă”, a mai declarat Peskov reporterilor într-un briefing regulat la Kremlin.

„Este necesar să se identifice cine a executat şi cine a comandat. Comiterea unui atac terorist împotriva unei piese din infrastructura energetică internaţională critică este un precedent prea periculos”, a adăugat el.

Peskov a negat din nou ca „ipoteză absurdă” că Rusia însăşi ar fi putut fi în spatele atacurilor asupra propriei infrastructuri.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite