Kremlinul se așteaptă ca Erdogan să-i facă joi lui Putin o propunere concretă de mediere cu privire la Ucraina

Foto: Kremlin.ru
Foto: Kremlin.ru
12 octombrie 2022, 19:44

‘Turcii îşi vor oferi medierea. Dacă vor avea loc contacte (ruso-ucrainene), acestea s-ar face pe teritoriul turc’, a declarat presei consilierul diplomatic al Kremlinului, Iuri Uşakov.

‘Erdogan va propune, probabil, ceva oficial’, a adăugat el, precizând că se aşteaptă la ‘o discuţie interesantă şi utilă’.

Uşakov a elogiat din nou poziţia Turciei, care ‘nu s-a alăturat din principiu sancţiunilor ilegitime occidentale’ impuse Rusiei din cauza ofensivei sale în Ucraina. Asta ‘va da un impuls suplimentar consolidării cooperării economice ruso-turce’, a apreciat el.

Membră NATO, Turcia, foarte dependentă de gazele şi petrolul rusesc, a depus eforturi de la ofensiva rusă din 24 februarie să-şi menţină relaţiile deopotrivă cu Ucraina şi Rusia.

Ankara a jucat un rol-cheie într-un schimb de prizonieri din septembrie între Rusia şi Ucraina şi în încheierea în iulie, sub egida ONU, a unui acord între cele două ţări care să permită reluarea exportului de cereale ucrainene prin Marea Neagră şi Bosfor.

În două rânduri, ea a găzduit o reuniune între reprezentanţi ruşi şi ucraineni pe teritoriul său în martie pentru negocieri, care, în cele din urmă au eşuat, cele două tabere aruncându-şi una alteia responsabilitatea pentru aceasta.

Erdogan s-a întâlnit cu Putin de 3 ori în ultimele 3 luni şi discută telefonic regulat cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Preşedintele turc pozează în mediator privilegiat şi îşi doreşte de mult timp să-i aşeze pe liderii rus şi ucrainean la masa negocierilor.

Şeful diplomaţiei turce, Mevlut Cavusoglu, a cerut marţi Rusiei şi Ucrainei o încetare a focului ‘cât mai curând posibil’.

Însă, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a reiterat marţi, într-un discurs susţinut în faţa unei reuniuni virtuale de urgenţă a liderilor ţărilor din G7, că nu mai e nimic de negociat cu Vladimir Putin, care a revendicat anexarea a patru regiuni ucrainene în septembrie, pe lângă Crimeea în 2014.

De la începutul acestei săptămâni, Rusia a escaladat conflictul după ce a lovit cu zeci de rachete întreg teritoriul Ucrainei, distrugând infrastructuri energetice şi atacând ţinte civile, ca răzbunare pentru avarierea parţială a podului Kerci – care leagă peninsula Crimeea de teritoriul rus.

Reacţionând la aceste afirmaţii, Iuri Uşakov a remarcat miercuri în faţa presei: ‘Aş vrea să-i spun că niciodată nu trebuie să spui „niciodat㔑.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite