Kremlinul schimbă direcția de propagandă. Noul ghid le impune propagandiștilor compararea invaziei ruse cu Primul Război Mondial

Kremlinul continuă să pregătească manuale pentru mass-media de propagandă despre cum ar trebui să acopere războiul din Ucraina, notează Meduza, după ce anterior a mai scris despre existența două ghiduri pregătite de Administrația Prezidențială a Rusiei (AP), în iulie. Acele materiale „recomandau” paralele între invazia rusă din Ucraina, botezul Rusiei și bătălia de la Neva.

05 August 2022, 16:31 (actualizat 05 August 2022, 16:37) Știrile TVR |
Foto: Pixabay

Însă Meduza a consultat acum un nou manual, dar aici comparația se face cu Primul Război Mondial. A fost conceput în Administrația Prezidențială spre 1 august – este data la care, în 1914, Germania a declarat război Imperiului Rus.

Teza principală este simplă: se spune că și la începutul secolului al XX-lea, și acum Rusia a fost „antrenată” într-o confruntare militară de către țările occidentale. Textul explică faptul că Occidentul declanșează în mod regulat războaie din cauza „pretențiilor sale coloniale”, iar Rusia este mereu forțată să participe la conflict, pentru că susține „popoarele frățești”, „nu le abandonează” și „se ridică pentru apărarea celor asupriți”. De exemplu, în 1914, Imperiul Rus „nu a putut abandona” Serbia.

În manualul dedicat propagandiștilor, războiul din Ucraina este numit „criza ucraineană modernă”. Cei care au compilat textul leagă originile conflictului cu Euromaidan și operațiunile militare din Donbas:

  • „Locuitorii mai multor regiuni, care au rămas vorbitori de limbă rusă și au fost persecutați pentru aceasta de către radicalii ucraineni și de către autoritățile oficiale de la Kiev, nu au fost de acord cu lovitura de stat și cu perspectiva de a trăi într-un stat ucrainean ostil rușilor. Crimeea și-a anunțat dorința de a deveni parte a Rusiei, iar fostele regiuni Donețk și Lugansk și-au declarat independența. Prin aceasta au realizat dreptul internațional al națiunilor la autodeterminare”.

Kremlinul „sfătuiește” mass-media proguvernamentală să le spună cititorilor și telespectatorilor că, după 2014, țările occidentale au decis să „sponsorizeze” în Ucraina „cultivarea mai multor generații de oameni care urăsc Rusia și sunt gata să omoare ruși cu ajutorul unei ideologii mizantropice și rusofobe”.

Conform manualului, rolul Rusiei este unul exclusiv pașnic. Textul subliniază că autoritățile ruse au încercat în toate modurile posibile să stingă conflictul, dar „Statele Unite au făcut din Ucraina linia întâi, în confruntarea Occidentului cu Rusia” – iar Rusia „a fost nevoită să lanseze o OMS [operațiune militară specială]”.

„Trădătorii naționali”

Un capitol separat al manualului metodic este dedicat „intervenției Occidentului” în treburile interne ale Rusiei. Autorii textului îi „sfătuiesc” pe propagandişti să folosească în materiale şi discursuri tezele potrivit cărora, la începutul secolului XX, Germania a „sponsorizat bolşevicii” şi chiar „revoltele în masă” din 1917.

Documentul afirmă că Occidentul acționează la fel acum – „finanțează opoziția non-sistemică, mișcările de protest și mass-media anti-rusă”, iar „după declanșarea OMS, acest proces s-a intensificat”.

Despre „agenții străini”, manualul precizează: „Multe mass-media liberale și LOM-uri au primit statutul juridic de agenți străini pentru că sunt finanțați de structuri străine, adesea nonprofit și neguvernamentale, dar asociate cu guvernele din țările Vestului”.

După cum a precizat Meduza, în repetate rânduri, aceasta este o minciună sfruntată: dacă vor, autoritățile pot declara orice cetățean rus ca fiind „agent străin”. Cei care au elaborat manual ignoră realitatea și „recomandă” propagandei să raporteze că „toate organizațiile, mass-media, bloggerii și jurnaliștii care primesc finanțare străină acționează direct contra OMS (operațiunii militare speciale – n.tr.) și poziției Rusiei”:

  • „Occidentul le oferă suport informațional, ajutând la promovarea materialelor false. Aproape toți au avut nu doar o poziție antiguvernamentală, ci și una anti-rusă, salutând fățiș moartea militarilor ruși. Aceștia sunt adevărați trădători naționali, alimentați de serviciile de informații ale țărilor occidentale”.

În concluzia manualului se precizează că în viitorul apropiat se va dezvolta în lume o „tendință anti-americană”, iar în curând Statele Unite „nu vor putea găsi nu numai aliați militari, ci nici parteneri comerciali serioși”. Nu se precizează și de ce se va întâmpla acest lucru.

Aparent, autorii sunt siguri că la așa ceva se va ajunge prin „formarea unei noi ordini mondiale”, care ar trebui să înceapă în baza rezultatului războiului din Ucraina. Manualul de instruire subliniază că formarea acestei „ordini mondiale mai juste și mai sigure” este „misiunea Rusiei pe arena internațională”.

Fundamentele acestei noi ordini sunt:

  • „Securitatea niciunui stat nu trebuie realizată în detrimentul reducerii nivelului de securitate al altui stat”.
  • „Bunăstarea niciunui popor nu ar trebui atinsă în detrimentul altui popor sau al unui alt stat”.

Autorii subliniază că Vladimir Putin a vorbit despre același lucru în discursul său de la München, în 2007. Și declară pompos că și atunci „Rusia a devenit profetul viitoarei dezhegemonizări a relațiilor internaționale”.

Kremlinul îi „sfătuiește” pe propagandiști să explice în materialele lor că după ce a lansat o invazie în Ucraina, „Rusia își apără nu numai interesele naționale, unicitatea sa de civilizație, ci și dreptul altor țări la unicitate, la respect, într-o lume multipolară”.

„Rusia a propus o abordare care este acceptabilă pentru toți participanții la relațiile internaționale, care consolidează cea mai mare parte a lumii din jurul Rusiei și politica sa externă”, afirmă Administrația Prezidențială. Nu se menționează faptul că în realitate țara a devenit demult „lider” la numărul de sancțiuni internaționale impuse.

Cine elaborează toate astea?

Potrivit surselor Meduza, apropiate de Kremlin, astfel de manuale „istorice” sunt întocmite de think tank-ul Kremlinului, IECS, Institutul de Experti pentru Cercetare Socială. Potrivit acestora, deputatul din Duma, Oleg Matveicev, de la partidul Rusia Unită, supraveghează direct compilarea acestora.

Matveicev este unul dintre fondatorii agenției de tehnologie politică, Baxter Group. A lucrat în administrația prezidențială, apoi ca viceguvernator al regiunilor Vologda și Volgograd.

Matveicev este cel mai bine cunoscut pentru remarcile sale excentrice și ofensive. De exemplu, în 2010, el și-a propus „să-i arunce pe opozanții autorităților pe șenilele tancurilor”. Iar în 2020, el a spus că „a sugrumat și va continua să sugrume ****** [pleava] din opoziție”. La acel moment, Matveicev era profesor la Școala Superioară de Economie; după această declarație, a fost mustrat și a părăsit curând postul de la universitate. În 2021, a fost ales în Duma de Stat pe lista partidului Rusia Unită. Oleg Matveicev nu a răspuns la întrebările Meduza, până la momentul publicării.

După publicare, Oleg Matveicev a transmis Meduza că nu a luat parte la elaborarea manualelor Kremlinului.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 33°C 34°C
IASI 27°C 27°C
CLUJ 27°C 29°C
CONSTANTA 30°C 30°C
CRAIOVA 32°C 33°C
BRASOV 26°C 29°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI