Kremlinul insistă că planul de pace al lui Zelenski trebuie să includă regiunile anexate de Rusia. Peskov: Planurile care nu iau în considerare aceste realități nu pot fi pașnice

Dmitri Peskov
Dmitri Peskov
28 decembrie 2022, 13:46

Într-un briefing obișnuit cu reporterii, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat: Nu poate exista un plan de pace pentru Ucraina care să nu ia în considerare realitățile de astăzi în ceea ce privește teritoriul rusesc, cu intrarea a patru regiuni în componența Rusiei. Planurile care nu iau în considerare aceste realități nu pot fi pașnice.

Rusia a anexat ilegal patru regiuni ucrainene – Herson, Zaporojie, Lugansk și Donețk – în septembrie, după organizarea unor referendumuri false orchestrate de Kremlin. Rusia nu controlează în totalitate niciuna dintre cele patru regiuni.

Kievul și aliații săi occidentali au declarat că nu vor recunoaște niciodată pretențiile Rusiei asupra teritoriului Ucrainei.

Președintele Zelenski a promovat planul său de pace în 10 puncte, anunțat pentru prima dată în noiembrie, care include restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei, retragerea trupelor rusești, eliberarea tuturor prizonierilor, un tribunal pentru cei responsabili de agresiune și garanții de securitate pentru Ucraina.

Ministrul ucrainean de Externe, Dmtrio Kuleba, a declarat luni că Ucraina își propune să organizeze un summit de pace până la sfârșitul lunii februarie – de preferat la ONU, cu secretarul general al acesteia, António Guterres, ca posibil mediator.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă