Kremlinul evită un răspuns clar la propunerea Kievului de a da la schimb prizonieri ucraineni pentru Medvedciuk. Mai enervat este Medvedev

Viktor Medvedchuk
Viktor Medvedchuk
13 aprilie 2022, 18:30

„Ciudații ăia care se numesc autorități ucrainene spun că vor să smulgă o mărturie din partea lui Viktor Medvedchuck ‘rapid și corect’, să-l condamne și apoi să îl dea la schimb pentru prizonieri”, a declarat Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, citat de Reuters.

„Oamenii ăștia ar trebui să aibă grijă și să își încuie bine ușile noaptea, pentru a se asigura că nu devin chiar ei subiecții unui schimb de prizonieri”, a adăugat Medvedev.

Referitor la schimbul evocat cu atâta ardoare şi plăcere de diferite personalităţi de la Kiev, Medvedciuk nu este cetăţean rus, nu are nicio legătură cu operaţiunea militară specială (în Ucraina), este un politician străin„, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, citat de AFP și preluat de Agerpres.

„Noi nu ştim absolut deloc dacă el doreşte ca Rusia să ia parte la rezolvarea cazului de calomniere care îl vizează”, a continuat Peskov.

Medvedciuk era consemnat la domiciliu din mai 2021, după ce fusese inculpat pentru „înaltă trădare” şi „tentativă de jaf a resurselor naturale în Crimeea”, peninsula ucraineană anexată de Rusia în 2014.

Considerat al 12-lea cel mai bogat om în Ucraina în 2021, cu o avere de 620 milioane de dolari, potrivit revistei Forbes, el este cunoscut pentru legăturile cu Putin. 

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a afirmat miercuri că el era ţinta unor dosare „politice”, pe baza unor acuzaţii „imaginare”.

Peskov a asigurat de asemenea că Medvedciuk milita „pentru pace” şi nu participase la niciun fel de negociere secretă cu Moscova.

Dacă la vremea respectivă s-ar fi ţinut cont de ideile sale şi de ideile partidului său (Platforma de opoziţie -pentru viaţă, prorus) sau acestea ar fi servit drept bază a politicii de stat a Ucrainei, nu ar fi existat nicio operaţiune militară specială acum„, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de EFE.

Peskov a subliniat că poziţia lui Medvedciuk în favoarea unor „relaţii normale, de parteneriat şi reciproc avantajoase între Ucraina şi Rusia” erau binecunoscute.

„Poziţia sa a fost întotdeauna publică, el nu a avut niciodată relaţii de culise cu Rusia. Şi dacă, ipotetic, acesta ar fi fost cazul, atunci Medvedciuk ar fi părăsit cu siguranţă Ucraina înaintea operaţiunii militare”, a declarat Peskov.

„Fără îndoială, vom urmări îndeaproape soarta lui Viktor Medvedciuk şi, de asemenea, îndemnăm să facă acelaşi lucru şi politicienii europeni, care se preocupă atât de mult de libertatea de exprimare şi spun că oamenii nu trebuie să fie persecutaţi din motive politice”, a spus el.

Este simbolic faptul că domnul Medvedchuk a fost prins tocmai de Ziua Cosmonauților„, a transmis Volodimir Zelenski în mesajul său obișnuit din jurul miezului nopții, remarcând cât de cinic este faptul că omul de afaceri pro-rus a fost prins în camuflaj militar ucrainean.

Și pentru că „acest tip de soldat, acest tip de patriot” a ales uniforma militară, el cade sub incidența regulilor din vreme de război, a constatat Zelenski.

„Propun ca Federația Rusă să îl ia la schimb în locul băieților și fetelor noastre din captivitate”, a subliniat președintele Ucrainei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite