Kremlinul afirmă că sporirea efectivelor americane în Europa de Est alimentează tensiunile în regiune

Dmitri Peskov
Dmitri Peskov
3 februarie 2022, 14:43

„Facem constant apel la partenerii noştri americani să înceteze să alimenteze tensiunile”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în opinia căruia „îngrijorarea Rusiei este clară şi perfect justificată”.

Rusia a concentrat zeci de mii de soldaţi la frontierele Ucrainei şi cere Statelor Unite şi NATO să nu primească această ţară în Alianţa nord-atlantică. Moscova susţine însă că nu are intenţii ofensive.

Casa Albă a anunţat săptămâna aceasta că rolul efectivelor suplimentare este de a evita o eventuală extindere a crizei ucrainene către estul Europei.

Pentagonul a anunțat miercuri  desfășurarea a 3.000 de militari în Europa pentru ceea ce a numit „asigurarea apărării robuste a aliaților din NATO”, în contextul situației curente de securitate de la granița Ucrainei cu Federația Rusă.

În România vor ajunge 1.000 de militari repoziționați de la o bază din Germania. Ei sunt dislocați în baza planurilor privind creșterea capacității de descurajare în zona Mării Negre. Escadronul e înzestrat cu mașini blindate de luptă moderne tip Stryker. Trupele americane vor opera pe baza bilaterală SUA-România și nu în cadrul NATO, care nu a activat Forța de reacție rapidă.

În Polonia vor fi trimiși aproximativ 1.700 de militari americani de la baza Fort Bragg, iar 300 ar urma să ajungă în Germania.

O primă reacție a Rusiei la anunțul Pentagonului a venit miercuri seara de la vice-ministrul de Externe rus Alexander Grushko, care a declarat că desfăşurarea de trupe americane în România şi Polonia, e considerată de Moscova o ”decizie distructivă”.

Decizia Statelor Unite de a direcționa o parte din forțele sale către Europa de Est este un pas distructiv, care ar putea submina procesul de negociere privind garanțiile de securitate și ar putea face Moscova să dea un răspuns dur, a declarat și prim-adjunctul șefului Comitetului pentru Afaceri Externe al Dumei de Stat a Rusiei, Dmitry Novikov, citat de Interfax.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite