Kremlin: Nu au mai avut loc convorbiri telefonice Macron-Putin pentru că Franţa nu este o ţară prietenă

Putin-Macron
Putin-Macron
5 august 2022, 15:07

„Ei bine, mai întâi Franţa este un stat neprietenos în ceea priveşte acţiunile pe care le întreprinde faţă de ţara noastră”, a declarat presei Dmitri Peskov, răspunzând unei întrebări privind absenţa discuţiilor telefonice recente între cei doi lideri, care au discutat în mai multe rânduri la începutul anului.

„Ei nu se sună pentru că estimează că nu a venit momentul şi că în prezent pur şi simplu nu este necesar. Dacă vor simţi că este necesar, se pot suna imediat”, a afirmat Dmitri Peskov.

Ultima discuţie oficială între Putin şi Macron datează din 28 mai, când cei doi lideri au discutat telefonic, împreună cu cancelarul german Olaf Scholz, despre soarta soldaţilor ucraineni luaţi prizonieri de armata rusă.

Anterior, Macron a avut discuţii telefonice cu Putin la începutul lui mai, la începutul lui martie şi în cinci rânduri în februarie, în plină perioadă de amplificare a tensiunilor până la ofensiva Kremlinului în Ucraina, pe 24 februarie. Ei s-au deplasat în persoană la Moscova pe 7 februarie pentru a se întâlni cu Putin.

Aceste contacte numeroase i-au adus critici preşedintelui francez, unii reproşându-i că a avut discuţii regulate cu liderul de Kremlin fără a reuşi să-l împiedice să lanseze o ofensivă rusă împotriva Ucrainei.

Rusia califică drept „neprietenoase” ţările care, ca şi Franţa, au adoptat sancţiuni împotriva ei după ce a invadat Ucraina.

Kremlinul nu a încetat să mărească această listă a ţărilor „neprietenoase” vizate de măsuri de retorsiune ale Moscovei. Pe această listă se află SUA, Australia, Canada, Regatul Unit, Noua Zeelandă, Japonia, Coreea de Sud, Norvegia, Taiwan şi toate statele membre UE.

Sursa. Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite