Kremlin: A vorbi despre organizarea de summituri este prematur. Putin a convocat Consiliul Securităţii Rusiei pentru o reuniune ”neobişnuită”. Franța anunțase că Joe Biden și Vladimir Putin au fost de acord să se întâlnească

21 februarie 2022, 11:50

Miniştrii de externe ai UE discuta despre situația din Ucraina după ce Franța a declarat că președinții Joe Biden și Vladimir Putin au convenit, în principiu, asupra unui summit pe acest subiect. Casa Albă a confirmat această posibilitate, condiția fiind să nu aibă loc o invazie rusă în Ucraina, În plus, Washingtonul afirmă că Rusia continuă pregătirile pentru un atac foarte curând.

Preşedintele Biden a spus clar că este pregătit să se întâlnească cu preşedintele Puțin în orice moment, în orice format. Dacă acest lucru poate ajută la prevenirea unui război.

Kremlinul a temperat entuziasmul diplomatic din ultimele ore. Există o înțelegere privind necesitatea de a continua dialogul la nivel de miniștri de externe. A vorbi despre planuri concrete de organizare de summituri este prematur, a spus purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov.

Între timp, la Bruxelles sunt voci, precum cea a ministrului lituanian de externe, care consideră că presiunea Rusiei echivalează cu un atac și cere Uniunii să ia în calcul impunerea de sancțiuni acum la adresa Moscovei.

Ministrul român de externe consideră că un summit BideniPutin ar putea aduce ceva speranță și că soluționarea crizei trebuie să țină cont de parametrii esențiali ai arhitecturii de securitate europene.

Ministrul ucrainean al apărării a negat orice semne de retragere a trupelor ruse din apropierea Ucrainei, estimând că ar fi vorba despre 150.000 de militari ruși.

Armata ucraineană și separatiștii pro ruși se acuză de citeva zile de încălcarea încetării focului în estul Ucrainei.

Continuă evacuarea civililor din Donbas

Moscova a raportat că pe teritoriul Federației Ruse au intrat până acum în jur de 70 de mii de persoane, în special femei, copii și bătrâni din Lugansk şi Doneţk. Așa numiții refugiați au fost obligați să-și părăsească  domiciliul și sunt cazați în regiunile de la granița rusă cu Ucraina.

Milițiile proruse din Donbas acuză autoritățile de le Kiev și Armata ucraineană că incalcă regimul de încetare a focului, de aceea s-a și decretat mobilizarea generală în Donbas.

Cncelarul german Olaf Scholz va avea luni o discuţie telefonică cu preşedintele rus Vladimir Putin cu privire la criza ucraineană, a anunţat purtătorul de cuvânt al guvernului de la Berlin, transmit AFP şi Reuters.

Olaf Scholz ‘va discuta din nou prin telefon cu preşedintele rus la sfârşitul după-amiezii de astăzi (luni – n.r.), ceea ce este strâns legat şi convenit cu preşedintele francez’ Emmanuel Macron, a indicat purtătorul de cuvânt Steffen Hebestreit într-un briefing de presă la Berlin.

Hebestreit a mai afirmat că intensificarea conflictului între Rusia şi Ucraina a condus la ‘o situaţie extrem de periculoasă’.

În ce priveşte impunerea de sancţiuni împotriva Rusiei, acestea vor fi aplicate în cazul unor noi încălcări teritoriale în Ucraina, a adăugat purtător de cuvânt, precizând că partenerii occidentali vor decide ce anume constituie încălcări teritoriale.

Potrivit unei alte ştiri difuzate de Reuters, miniştrii de externe ai celor trei state baltice – Estonia, Letonia şi Lituania – vor vizita împreună Ucraina în această săptămână în semn de solidaritate cu această ţară.

Cei trei miniştri se vor afla în Ucraina de miercuri până vineri, a anunţat pe Twitter şeful diplomaţiei letone, Edgars Rinkevics.

Putin a convocat Consiliul Securităţii Rusiei pentru o reuniune ”neobişnuită”, anunţă Peskov

Preşedintele Vladimir Putin va prezida luni o reuniune a Consiliului Securităţii Rusiei, a anunţat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenţia oficială rusă TASS. Reuniunea intervine pe fondul îngrijorărilor legate de criza din Ucraina, comentează agenţia de presă germană DPA.

„În scurt timp, chiar în 10-15 minute, preşedintele Putin va reuni Consiliul Securităţii Rusiei”, a afirmat Peskov, indicând că aceasta este o reuniune „extinsă” şi nu una din cele obişnuite pe care le convoacă şeful statului de obicei cu membrii permanenţi ai acestui organism.

El a spus că se aşteaptă ca preşedintele Putin să susţină un discurs în cadrul Consiliului Securităţii Rusiei, mecanism ce reuneşte principalii factori de decizie ruşi, în special şefii armatei şi serviciilor de informaţii. Este posibil ca şi alţi membri ai Consiliului să prezinte rapoarte, a indicat purtătorul de cuvânt.

La insistenţa jurnaliştilor, Peskov a spus că aceasta „nu este o reuniune obişnuită” a Consiliului Securităţii, evitând să precizeze tema întrunirii.

„De asemenea, preşedintele are programate astăzi (luni – n.r.) câteva convorbiri telefonice internaţionale”, a spus Peskov, promiţând să vină cu detalii pe parcursul zilei, potrivit Interfax.

Referitor la situaţia din Donbas, Peskov a calificat situaţia din zona de conflict ca fiind „extrem tensionată”, conform dpa. „Până acum nu vedem semne de detensionare”, a adăugat el.

Kremlin: A vorbi despre organizarea de summituri este prematur

Există o înţelegere privind necesitatea de a continua dialogul la nivel de miniştri (de externe). A vorbi despre planuri concrete de organizare de summituri este prematur’, a declarat pentru presă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Franța anunţă că preşedintele american Joe Biden şi omologul său rus Vladimir Putin au convenit să se întâlnească

Puţin mai devreme, şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, salutase, la Bruxelles, organizarea unui summit între preşedintele american Joe Biden şi cel rus Vladimir Putin, sperând într-un acord privind retragerea trupelor ruse masate la frontierele ţării sale.

Noi credem că orice efort vizând o soluţie diplomatică merită să fie încercat (…) Sperăm că cei doi preşedinţi vor ieşi din sală cu un acord privind retragerea forţelor ruse din Ucraina’, a declarat Kuleba la sosirea la o reuniune cu omologii săi din Uniunea Europeană.

La rândul său, secretarul pentru Afaceri Europene al Franţei, Clément Beaune, a afirmat luni că Parisul întrevede o ‘speranţă diplomatică’ în criza ucraineană după acordul de principiu al preşedinţilor Putin şi Biden de a se întâlni.

Există o realitate de teren, o tensiune pe teren cu o prezenţă militară rusă ce rămâne extrem de puternică la porţile Ucrainei, cu o întreagă serie de încălcări pe parcursul weekendului ale încetării focului în Donbas pe linia frontului, şi, în acelaşi timp, o speranţă diplomatică care a fost reconstruită‘, a declarat Clément Beaune la postul LCI.

Potrivit AFP, Vladimir Putin şi Joe Biden au acceptat să se întâlnească în cadrul unui summit propus de omologul lor francez Emmanuel Macron, cu condiţia ca între timp să nu aibă loc o invazie în Ucraina, un anunţ surpriză ce a intervenit în timp ce un război era dat ca iminent.

Trebuie să rămânem ‘extrem de prudenţi’, a prevenit totuşi Clément Beaune. Dar,dacă există încă o şansă de evitare a războiului, de a evita conflagraţia, de a construi o soluţie politică, diplomatică, trebuie profitat de ea’, a adăugat responsabilul francez.

Președintele francez Emmanuel Macron și omologul său rus au păreri diferite privind escaladarea conflictului din estul Ucrainei. Macron crede că de vină sunt separatistii, în timp ce Vladimir Putin da vina pe forțele militare ucrainene.

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba: E timpul să acţionăm. Îi rugăm pe partenerii noştri să apeleze la diplomaţie, să trimită mai mult armament şi acolo unde este nevoie să întărească armata noastră şi trei, să impună sancţiuni.

Pentagon: Trupele ruse pot ataca oricând

Șeful Pentagonului a declarat în timpul vizitei în Polonia că trupele ruse desfășurate în jurul Ucrainei sunt gata să atace oricând.

Lloyd Austin, şeful Pentagonului: Dimensiunea trupelor combatante este evidentă şi se pot mişca foarte repede ca să ocupe Kievul.

În estul separatist al Ucrainei, se intensifică luptele. Destinele civililor evacuați sunt în derivă

Kremlinul susține că 61.000 de civili au fost evacuați din regiunea dominată de separatiștii pro-ruși și au trecut granița, în Rusia, potrivit BBC.

O parte dintre civilii evacuați au fost aduți cu autobuzele într-un mic oraș din Rusia, Taganrog. Nu știu unde vor fi duși în continuare. Mulți au fost reticenți în privința evacuării mai ales că și-au lăsat soți, frați, părinți în urmă. acestora li s-a spus că nu pot merge împreună cu familiile lor și că trebuie să rămână în teritoriile separatiste pentru a-și apăra țara. Unora dintre refugiați li s-au oferit adăposturi temporare în săli de sport, alții au ajuns în gară și primesc formulare care trebuie completate pentru a primi suma de 10.000 de ruble (100 de dolari)  promisă de Putin fiecărui refugiat.

Mii de explozii au fost raportate în ultima zi în estul Ucrainei. În Luhansk, separatistii spun că 2 civili au murit și mai multe clădiri au fost avariate în tiruri ale armatei ucrainene. De cealaltă parte, Ucraina a suspendat operațiunile la unul din cele 7 puncte de control din regiunea Donbas, din cauza intensificării bombardamentelor.

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa va avea astăzi o reuniune extraordinară în încercarea de a găși o soluţie la criză din jurul Ucrainei. Observatorii OSCE au semnalat sute de atacuri de mortier şi artilerie în Estul separatist al Ucrainei.

Președintele Volodimir Zelenski a făcut apel la încetarea imediată a focului în estul Ucrainei și a spus că este în favoarea negocierilor trilaterale cu Rusia și Osce.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite