Kremlin: Adevărul despre avariile la gazoductele Nord Stream ar fi surprinzător pentru europeni

Nord Stream 2
Nord Stream 2
21 octombrie 2022, 18:29

Rusia a cerut de mai multe ori să participe la ancheta internaţională privind exploziile la cele două conducte din Marea Baltică, prin care gazele ruseşti puteau ajunge în Europa.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a apreciat, în 12 octombrie, că exploziile care au produs scurgeri de gaze din Nord Stream 1 şi 2 în septembrie au fost urmarea unor acţiuni de „terorism internaţional” în folosul Statelor Unite, al Poloniei şi al Ucrainei. Diplomaţia de la Moscova i-a cerut preşedintelui american Joe Biden să dezvăluie dacă ţara sa este răspunzătoare de sabotajul respectiv.

Peskov a afirmat că Rusia acţionează „intens” pentru a fi inclusă în anchetă, despre care susţinuse anterior că este „aranjată” pentru a da vina pe ruşi. „Se acţionează prin canalele diplomatice”, a spus el, însă până acum demersul „se izbeşte de un zid de reticenţă faţă de elucidarea în comun a adevărului, care cu siguranţă va surprinde nu doar o singură ţară europeană, dacă ar fi făcut public”.

Purtătorul de cuvânt nu a făcut alte precizări, în schimb a acuzat că „nici germanii, nici suedezii, nici danezii nu fac schimb de informaţii cu noi”.

AFP reaminteşte că gazoductele Nord Stream au făcut obiectul unor controverse geopolitice şi înaintea războiului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei. Kievul şi Washingtonul s-au opus proiectelor respective, pe motiv că acestea creşteau dependenţa Europei de gazul din Rusia, însă Berlinul şi Moscova au insistat să continue. După invazia rusă în Ucraina, în contextul sancţiunilor internaţionale împotriva Rusiei, deşi lucrările de construcţie se încheiaseră, germanii au renunţat la darea în exploatare a Nord Stream 2.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite