Kovesi a refuzat pentru a treia oară să se prezinte la comisia de anchetă a alegerilor din 2009. Comisia sesizează Ministerul Justiției

Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a transmis luni o scrisoare în care informează că nu va fi prezentă la audierile de la Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009. Șefa DNA este reclamată la Ministerul Justiției, după ce a refuzat a treia oară să se prezinte la Comisia parlamentară.

10 Iulie 2017, 11:36 (actualizat 10 Iulie 2017, 19:30) Știrile TVR |
Refuzul lui Kovesi, reclamat la Ministrul Justiției
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Comisia va sesiza Ministerul de Justiție cu privire la refuzul șefei DNA de a se prezenta la  Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009 și îi va trimite Laurei Codruța Kovesi o scrisoare. Parlamentarii îi cer Laurei Codruța Kovesi să spună dacă a fost acasă la Oprea.

"Prin vot, s-a stabilit că o plângere penală nu ar fi la acest moment bună, eficientă (...) Deocamdată, vom face aceste trei solicitări: una către Parchetul General cu documentele de la dosarul in rem, una către Ministerul Justiției și întrebările scrise către doamna Kovesi. După ce vom avea cele trei răspunsuri la demersurile noastre vom face ședință și vom decide în consecință", a declarat președintele Comisiei de anchetă pentru alegerile din 2009, Oana Florea.

Potrivit Oanei Florea, membrii comisiei vor pune, în scris, anumite întrebări șefei DNA. Noi doar sesizăm, Ministerul Justiției va face eventuale sancțiuni, a spus președintele Comisiei.

În scrisoarea oficială adresată Comisiei, care are trei pagini, Kovesi arată că a luat la cunoștință obiectivele comisiei, acestea fiind cuprinse în hotărârea votată de plenul Parlamentului pentru înființarea Comisiei de anchetă.

"Având în vedere că nu am cunoștință și nu dețin mijloace de probă referitoare la împrejurările și cauzele în care s-au produs evenimentele supuse cercetării în cauză ce formează obiectul activității comisiei, nu mă voi prezenta în data de 10 iulie, ora 11,30, la ședința Comisiei de anchetă", precizează procurorul șef al DNA.

Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a fost invitată luni, pentru a treia oară, la audieri la Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009. Șefa DNA a refuzat până acum să se prezinte la Comisia parlamentară de anchetă.

Președintele Comisiei de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009, Oana Florea, a declarat că refuzul procurorului șef al DNA va fi tranșat în comisie prin vot ce decizie va fi luată în urma refuzului lui Kovesi, dacă va fi sesizat Ministerul Justiției sau vor fi sesizate organele de urmărire penală.

Este datoria noastră să reiterăm această invitație, a spus președintele Comisiei de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009. Oana Florea a invocat decizia CCR care spune că, în baza principiului colaborării între instituții, persoanele care exercită o funcție într-o instituție publică, ce nu se află sub control parlamentar, sunt obligate să vină.

Între timp, Parchetul a clasat dosarul cu privire la alegerile din 2009, prin urmare, Comisia îl va chema din nou și pe Gabriel Oprea. Acesta a mai fost invitat să se prezinte, dar a refuzat pe motiv că exista un dosar la Parchet.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 26°C 29°C
IASI 23°C 28°C
CLUJ 23°C 26°C
CONSTANTA 18°C 19°C
CRAIOVA 24°C 30°C
BRASOV 23°C 27°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI