Kosovo va prezenta oficial, joi, cererea de aderare la Uniunea Europeană

Priștina
Priștina
12 decembrie 2022, 18:54

Vicepremierul kosovar Besnik Bislimi se află la Bruxelles pentru a pregăti acest pas, menţionează aceeaşi sursă, adăugând că încă nu se cunosc însă detaliile asupra formei în care va fi prezentată cererea de aderare, întrucât cinci state membre ale UE – Cipru, Grecia, România, Slovacia şi Spania – nu recunosc independenţa pe care această provincie sârbă şi-a proclamat-o în 2008.

În acest timp, ministrul de externe sârb Ivica Dacic a declarat că Serbia va încerca să obţină respingerea acestei solicitări şi va cere în acest sens ajutorul statelor UE care nu recunosc independenţa Kosovo.

”Acţionăm pentru a cere statelor membre ale UE care nu au recunoscut (independenţa) Kosovo să conteste această chestiune din punctul de vedere al statutului, astfel încât să nu existe condiţiile pentru ca aceasta să fie o temă de dezbatere”, a explicat şeful diplomaţiei sârbe.

”Vom vedea dacă cererea va fi respinsă sau luată în discuţie, dar aceasta depinde şi de preşedinţia Consiliului UE”, deţinută de Republica Cehă, a adăugat Ivica Dacic. Acesta a mai spus că guvernul sârb desfăşoară în prezent discuţii şi cu Ungaria, ţară care a recunoscut independenţa Kosovo.

O asemenea solicitare din partea Kosovo survine în contextul noilor tensiuni între Belgrad şi Pristina şi blocării şoselelor din nordul regiunii de către membri ai minorităţii sârbe, care acuză discriminări din partea autorităţilor kosovare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite