Kommersant: Guvernul rus ordonă băncilor să predea datele biometrice ale clienților

Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons
31 mai 2022, 12:32

Sistemul biometric unificat al Rusiei (UBS), care este accesibil poliției și serviciilor de informații, a fost creat în 2018 pentru a permite utilizarea recunoașterii faciale în serviciile bancare online.

Kommersant relatează că autoritățile au trimis o directivă la cel puțin patru bănci majore de stat în mai, prin care li se cere să partajeze datele biometrice ale clienților.

„Se lucrează pentru adoptarea unui decret al guvernului rus privind procedura de obținere a consimțământului pentru a importa date biometrice din sistemul biometric comercial în [UBS]”, a declarat pentru Kommersant biroul vicepremierului Dmitri Cernîșenko.

Grupurile de drepturi ale omului au criticat UBS pentru caracterul său invaziv.

„Acum, că baza de date biometrice a țării este pe deplin sub controlul guvernului, autoritățile pot încerca să-i atragă pe oameni să-și predea datele”, a avertizat Human Rights Watch (HRW) în februarie.

„Lipsa transparenței și a supravegherii independente în ceea ce privește stocarea, accesul și securitatea datelor biometrice în Rusia sunt preocupări de lungă durată. De asemenea, nu există transparență în ceea ce privește circumstanțele în care, de exemplu, Ministerul de Interne sau Serviciul Federal de Securitate poate accesa datele”, a adăugat organizația.

Băncile somate de Guvern să aprobe transferul de date biometrice includ VTB, Promsvyazbank, Rosselkhozbank și Banca Comercială Națională Rusă cu sediul în Crimeea.

Toate cele patru bănci sunt sub sancțiuni occidentale.

Potrivit Kommersant, o directivă separată este în curs de elaborare pentru cel mai mare creditor al Rusiei, Sberbank, deținută de stat.

Banca Centrală estimează că UBS va ajunge la un total de 236.400 de intrări.

Furnizorul de telecomunicații de stat Rostelecom din Rusia operează UBS sub supravegherea Băncii Centrale și a Ministerului Comunicațiilor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite