Kommersant: Deficitul bugetar îi dă bătăi de cap lui Putin. Turbulențe la capitolul veniturilor din petrol și gaze

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
11 august 2022, 16:16

Ziarul citează, astfel, datele Ministerului de Finanțe, publicate miercuri. Veniturile calculate pe baza rezultatelor la șapte luni depășesc în continuare cheltuielile, dar această diferență a scăzut de la 1,4 trilioane la 482 de miliarde de ruble, altfel spus, cu două treimi.

Kommersant remarcă faptul că închiderea bugetului Rusiei pe deficit nu mai este de acum o noutate, dar evoluțiile din luna iulie reflectă o creștere în viteză a acestui proces. Ministrul Finanțelor, Anton Siluanov, declarase la un moment dat că până la sfârșitul anului, deficitul ar putea ajunge până la 2% din PIB.

Aproape întreaga sumă a „excedentului” bugetar rămas fusese acumulată în primul trimestru. În al doilea trimestru, pe fondul operațiunii militare din Ucraina și al noilor sancțiuni, veniturile au fost aproape egale cu cheltuielile. Conform rezultatelor la șapte luni, veniturile bugetului federal s-au ridicat la 15,8 trilioane de ruble (cu 16% mai mult decât cu un an mai devreme – ajustat la inflație), iar cheltuielile la 15,3 trilioane (plus 21% față de anul trecut).

Însă luată separat, pe luna iulie situația arată vizibil mai prost, punctează Kommersant. În urma noii politici de blocare a accesului la unele informații pentru contribuabili, Ministerul Finanțelor nu dă cifrele pentru luna trecută. Dar din diferența indicatorilor la șapte și șase luni, rezultă că veniturile din iulie s-au ridicat la 1,76 trilioane de ruble, adică peste un sfert (26%) mai puțin decât cu un an mai devreme. Încasările din iulie sunt considerabil mai mici decât venitul mediu lunar din prima jumătate a acestui an (2,34 trilioane de ruble). În același timp, atât veniturile din petrol și gaze, cât și cele non-petrol și gaze au scăzut în iulie – cu 23%, respectiv 29%, față de luna iulie a anului trecut.

Din contră, cheltuielile bugetare au crescut în iulie anul acesta față de iulie anul trecut, iar coroborat cu scăderea veniturilor a dus la deficitul lunar de 892 miliarde. În iulie, cheltuielile au fost de 2,65 trilioane ruble, fiind peste nivelul mediu lunar din prima jumătate a anului, de 2,11 trilioane de ruble, și peste nivelul cheltuielilor din iulie anul trecut, de 2,13 trilioane (o creștere an la an a cheltuielilor de 25%).

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite