Klaus Iohannis s-a întâlnit cu președintele Argentinei, la palatul prezidenţial din Buenos Aires. Au fost semnate memorandumuri în domeniul situaţiilor de urgenţă și în domeniul cercetării. ”Dorim să aprofundăm relațiile economice”

Klaus Iohannis in Argentina
Klaus Iohannis in Argentina
25 aprilie 2023, 17:59

Documentul a fost semnat din partea României de şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, la Palatul prezidenţial Casa Rosada din Buenos Aires.

În contextul primirii şefului statului de către omologul său argentinian, a mai fost semnat un memorandum de înţelegere între cele două ţări în domeniul cercetării şi al cooperării în sectorul agricol şi al protecţiei mediului. Acest document a fost semnat, din partea României, de ambasadorul ţării noastre în Argentina, Dan Petre.

România este văzută bine dar ambiția mea este să fie chiar văzută, dorim o coooperare economică mult aprofundată. Eu cred că prin această vizită am contribuit la o conștientizare importantă a prietenilor noștri: România există, este prezentă și dorește să aprofundeze aceste relații, a declarat Klaus Iohannis, după întrevederea cu omologul său argentinian.

Vizită oficială în Argentina este ultima etapă a turneului sud-american pe care îl va încheia miercuri, președintele Klaus Iohannis.

Şeful statului a fost primit de omologul său argentinian, Alberto Fernandez, la Palatul prezidenţial Casa Rosada din Buenos Aires, unde cei doi preşedinţi au avut convorbiri tete-a-tete, la finalul cărora au susținut declarații:

Președintele Klaus Iohannis:

– Îmi face o deosebită plăcere să mă aflu în vizită oficială în Republica Argentina, un prieten tradițional al României în regiunea Americii Latine și domnule Președinte sunt impresionat de deschiderea și căldura cu care m-ați primit pe mine și delegația mea. Vă mulțumim!

– Această vizită marchează și simbolismul puternic al relației noastre istorice bilaterale: chiar ieri am aniversat 92 de ani de la stabilirea reprezentării diplomatice permanente a țărilor noastre, care s-a întâmplat pe 24 aprilie 1931.

– Am convenit cu Președintele Fernández dinamizarea dialogului politico-diplomatic, precum și intensificarea contactelor între ministerele noastre de linie și agențiile guvernamentale specializate. Agenda noastră bilaterală trebuie să se orienteze spre proiecte comune și cooperare de durată între autorități.

– Eu sunt convins că dialogul nostru de astăzi va da un impuls mult așteptat și schimburilor comerciale.

– Potențialul economic al cooperării noastre este foarte consistent, de aceea ne-am propus să valorificăm noi oportunități de colaborare în domeniile de interes comun, prin dezvoltarea relațiilor comerciale și promovarea pragmatică a investițiilor reciproce.

– Am agreat, totodată, să intensificăm cooperarea pe teme foarte importante atât pentru România, cât și pentru Argentina: protecția mediului, schimbări climatice, educație, cercetare și inovare, dar și digitalizare, agricultură, energie verde, energie nucleară, cultură și turism.

– Mă bucură faptul că, în cadrul acestei vizite, a fost semnat și un Memorandum de colaborare între cele două instituții responsabile de gestionarea situațiilor de urgență.

– Tot în acest context, tocmai a fost semnat un Memorandum de înțelegere în domeniul cercetării și al cooperării în sectorul agricol și al protecției mediului.

– Am discutat cu domnul Președinte Fernandez și despre rolul important pe care îl au România și Argentina în calitate de contribuitori importanți la securitatea alimentară globală. Amenințările la adresa securității alimentare au sporit pe fondul consecințelor globale negative ale războiului Rusiei împotriva Ucrainei, în imediata vecinătate a României.

– I-am prezentat domnului Președinte demersurile României pentru a facilita exporturile alimentare esențiale dinspre Ucraina spre restul lumii, în special spre statele în curs de dezvoltare. România va continua să-și îndeplinească rolul cu maximă responsabilitate.

– În cadrul discuțiilor de astăzi am avut, de asemenea, un schimb de opinii cu privire la evoluțiile înregistrate într-o serie de dosare regionale prioritare, cu accent pe perspectiva de soluționare a acestora.

– Am avut și un schimb aprofundat de opinii cu Președintele Fernandez cu privire la războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei, care afectează profund securitatea în regiunea noastră, a Mării Negre, dar și a Europei, cu unde de șoc la nivel euroatlantic și global.

– România și Argentina participă, prin contribuțiile lor în cadrul instituțiilor internaționale, la eforturile de soluționare a situațiilor de criză la nivel global prin dialog, diplomație, prin apărarea principiilor și a valorilor universale conform Cartei ONU, a democrației și a statului de drept.

– Argentina joacă un rol activ în menținerea securității și a stabilității la nivel regional și global, rol pe care îl apreciem.

– Atât Argentina, cât și România au cunoscut perioade dificile în istoria contemporană. Avem, cu atât mai mult, o misiune comună de îndeplinit, în apărarea drepturilor omului și a statului de drept în toate forurile multilaterale relevante.

– Am evidențiat, în cadrul discuțiilor noastre, importanța Summitului dintre Uniunea Europeană și Comunitatea Statelor Latino-Americane și Caraibiene, care va avea loc la Bruxelles în luna iulie.

– Dorim să contribuim, amândoi, prin implicarea noastră constructivă, la succesul acestuia, în beneficiul cetățenilor de pe ambele continente și să stimulăm dialogul politic și cooperarea economică între Uniunea Europeană și partenerii noștri latino americani.

– Îi mulțumesc Președintelui Fernández pentru discuțiile foarte bune, pentru primirea călduroasă și sunt convins că relațiile româno-argentiniene se vor aprofunda și consolida.

Vizita lui Iohannis în Argentina este prima la acest nivel în ultimii 30 de ani. În anul 1993, în perioada 27-29 iulie, fostul preşedinte Ion Iliescu a efectuat ultima vizită la nivel de şef de stat în această ţară.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă