Klaus Iohannis s-a întâlnit cu Emmanuel Macron. Președintele Franței va efectua o vizită în România la invitația omologului său

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, va vizita România în perioada următoare. A fost invitat de preşedintele Klaus Iohannis, în timpul întâlnirii pe care au avut-o astăzi la Bruxelles, în marja Consiliului European. Cei doi şefi de stat au discutat despre câteva dosare europene sensibile, între care Schengen şi detaşarea muncitorilor din Est.

23 Iunie 2017, 09:34 (actualizat 23 Iunie 2017, 23:43) |
Macron acceptă invitația în România
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Preşedintele Klaus Iohannis l-a asigurat din proprie iniţiativă pe Emmanuel Macron că România e o ţară stabilă, în ciuda faptului că în acest moment guvernul e demis prin moţiune de cenzură.

În schimb, preşedintele Franţei a pus în discuţie subiectul detaşării muncitorilor din Est, foarte sensibil în mai multe ţări occidentale.

Se fac presiuni pentru limitarea numărului de muncitori care se pot detaşa, în condiţiile în care aceştia sunt acuzaţi de dumping economic pentru că acceptă salarii mai mici decât cei occidentali.

Cei doi preşedinţi au căzut de acord pentru stabilirea unor echipe tehnice care să înceapă cât mai curând negocierile privind acest subiect.

Klaus Iohannis i-a mai propus lui Macron ca iniţiativa sa privind bugetul comun al zonei euro să rămână deschisă şi ţărilor care îşi doresc să adere la un moment dat, cum e România.

_________

ACTUALIZARE 13.00 Președintele Klaus Iohannis l-a invitat pe omologul său francez, Emmanuel Macron, în vizită în România. Invitația a fost acceptată. Nu a fost stabilită încă data la care va avea loc această vizită.

VIDEO
Klaus Iohannis, declarații după întâlnirea cu Emmanuel Macron
Declarații Klaus Iohannis, după întâlnirea cu Emmanuel Macron:

-  Am abordat într-un timp foarte scurt multe teme foarte importante pentru noi, și bilaterale și în formate europene.

- Am discutat despre colaborări, de exemplu, pe Schengen. Am discutat despre colaborarea pe care o pregătim pentru sezonul cultural. Am discutat despre mult vehiculata directivă pe detașarea muncitorilor. Am convenit să lucrăm împreună pentru a întări formate europene.

- Am propus ca proiectul bugetului zonei Euro să fie deschis și pentru alții, de exemplu pentru noi. Suntem interesați să colaboram din timp în acest proiect. Pe scurt, a fost o întâlnire foarte bună.

- nu putem să scoatem discuția Schengen din contextul UE, nu ma aștept la un progres înainte alegerile din Germania sau înainte de a  avea un Guvern în Olanda, dar președintele Macron a fost foarte deschis.

- Discuția pe muncitorii detașați a fost inițiată de Macron pentru că dorește să colaboreze cu noi și am arătat toată deschiderea pe acest dosar. Consider că este foarte bine să lucreze pe acest dosar țări care au această problemă. Trebuie să găsim soluții care satisfac și o parte și cealaltă. Trebuie discutat, trebuie negociat, trebuie soluționată problema. Ca în orice negociere trebuie făcute concesii și de o parte și de alta.

- Eu îi asigur pe toți cei cu care mă întâlnesc că România este o țară stabilă chiar dacă în momentul de față se lucrează la un nou guvern, nu afectează procesele în care este implicată România. Suntem  o țară stabilă nu este o problemă dacă se schimba guvernul.

__________________

Pe agenda discuțiilor au fost teme din sfera relațiilor bilaterale, a afacerilor europene și a dosarelor internaționale, potrivit Administrației Prezidențiale.

Totodată, întrebat joi la sosirea la sediul Consiliului European dacă va discuta cu Macron despre aderarea României la Spațiul Schengen, Iohannis a răspuns: "Da, sigur o să discut. Este o temă importantă pentru noi".

Președintele Iohannis va mai participa, vineri, la sesiunea de lucru a Consiliului European, conform agendei șefului statului.

La finalul reuniunii Consiliului European, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, va susține o declarație de presă.

Principalele subiecte de pe agenda reuniunii Consiliului European de la Bruxelles se referă la securitate și apărare, ocupare, creștere economică și competitivitate, migrație, schimbări climatice.

Vor fi discutate, de asemenea, inițiativele lansate de Comisia Europeană în contextul Strategiei privind Piața Unică Digitală, precum și relațiile externe ale Uniunii Europene. Totodată, vor fi trecute în revistă cele mai recente evoluții legate de negocierile privind retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 3°C 5°C
IASI -2°C 3°C
CLUJ -6°C -1°C
CONSTANTA 0°C 2°C
CRAIOVA 1°C 4°C
BRASOV -4°C -1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI