Klaus Iohannis: România nu are de gând să intre în război. Țara noastră, ca parte a NATO, este pregătită pentru orice scenariu

24 septembrie 2022, 14:28

O lume întreagă se teme că Vladimir Putin nu va renunța ușor la declanșarea unui conflict nuclear mondial, iar țara noastră nu poate trata cu ușurință o asemenea amenințare. O spune chiar președintele Klaus Iohannis care susține că România, ca parte a NATO, este pregătită pentru orice scenariu.

Klaus Iohannis, președintele României: Noi respingem cu fermitate acest narativ care a fost prezentat. Nu își dorește nimeni războiul în afară de Rusia care a atacat Ucraina, iar noua evoluție a narativului care este o amenințare mai mult sau mai puțin directă cu un război nuclear împotriva Europei este pur și simplu inacceptabilă și trebuie combătută cu toată hotărârea.

Mai ales că România are și cea mai lungă granița cu Ucraina și simte tensiunea războiului declanșat de Rusia.

Klaus Iohannis, președintele României: Nu ne dorim orice scenariu, scenariu pe care ni-l dorim noi este retragerea Rusiei din Ucraina și negocieri de pace. Pentru asta cred că trebuie să se implice toată lumea. Românii nu trebuie să intre în panică. România nu are de gând să între în război, cum NATO nu are de gând să între în război cu Rusia, dar dezescaladarea trebuie să existe de ambele părți. Nu putem noi doar să zicem că vrem pace, iar cealaltă parte să ne amenințe cu război.

Rusia continuă să provoace Occidentul prin așa zise referendumuri organizate în teritoriile ucrainene ocupate.

Klaus Iohannis, președintele României: Aceste referendumuri sunt complet inacceptabile și cred că nu vor fi recunoscute practic de nimeni.

Cât despre rușii care pleacă acum din cauza ordinului de mobilizare, președintele României spune că statele Uniunii Europene trebuie să decidă de comun acord dacă acceptă sau nu refugiați.

Klaus Iohannis, președintele României: Arma noastră, dacă pot să spun așa în ghilimele, cea mai puternică a UE este solidaritatea. Faptul că am acționat peste tot împreună ne dă forță și așa trebuie să continuăm în toate zonele sensibile.

Uniunea Europeană pregătește un nou pachet de sancțiuni pentru Rusia. Discuțiile vor începe chiar de săptămâna viitoare, iar România va lua parte la ele. Este nevoie însă ca toate statele să ajungă la un acord, altfel pachetul de sancțiuni nu poate fi pus în practică, a explicat președintele Iohannis.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă