Klaus Iohannis: România condamnă ferm recunoașterea de către Rusia a independenței regiunilor Donețk și Lugansk. Este o încălcare flagrantă a dreptului internațional

21 februarie 2022, 22:13

„România condamnă cu fermitate recunoașterea de către Federația Rusă a „independenței” autoproclamatelor republici separatiste din Donețk și Luhansk, părți componente ale Ucrainei. Acest act reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internațional, a suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei”, a transmis  președintele Klaus Iohannis.

„Prin această decizie, Rusia încalcă obligațiile care îi revin în calitate de semnatar al Acordurilor de la Minsk, care devin astfel golite de conținut. Rusia, membru permanent al Consiliului de Securitate ONU, amenință, prin acțiunile sale, pacea și securitatea globale garantate de însuși Consiliul de Securitate ONU, încălcând deliberat principiile de drept internațional prevăzute de Carta ONU și de Actul final de la Helsinki.  Comunitatea internațională trebuie să sancționeze ferm, imediat și fără echivoc această decizie lipsită de responsabilitate a Rusiei.” – se arată în mesajul președintelui român.

Iohannis a transmis un mesaj și pe Twitter, în limba engleză, la scurt timp după anunțul făcut de Vladimir Putin. „România condamnă ferm recunoașterea de către Rusia a zonelor Donețk și Lugansk ca independente. Este o încălcare flagrantă a dreptului internațional, care trebuie să atragă cel mai sever răspuns al comunității internaționale. Susținem cu fermitate suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.” – a scris șeful statului pe rețeaua de socializare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă