Klaus Iohannis, mesaj de ziua maghiarilor: Prin hărnicie şi prin tradiţii, maghiarii au îmbogăţit cultura Europei şi patrimoniul umanităţii

Klaus Iohannis mesaj de ziua maghiarilor
Klaus Iohannis mesaj de ziua maghiarilor
15 martie 2022, 10:31

„În această zi în care maghiarii de pretutindeni îşi reafirmă identitatea şi ataşamentul pentru locurile natale, urez sănătate, pace şi prosperitate cetăţenilor români de etnie maghiară din România. Folosesc acest prilej pentru a sublinia contribuţia importantă pe care minoritatea maghiară o aduce societăţii noastre, pentru a aprecia rolul ei semnificativ în implementarea proiectelor care stau la baza dezvoltării ţării noastre. Prin hărnicie şi prin tradiţii pe care le menţin mereu vii, maghiarii au îmbogăţit cultura Europei şi patrimoniul umanităţii. Şi dacă, în mod firesc, identităţile ne diferenţiază, valorile pe care le împărtăşim sunt punţile trainice care ne apropie. Ele ne unesc în jurul democraţiei, libertăţii şi demnităţii umane”, spune şeful statului în mesaj, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

Preşedintele Iohannis arată că “suntem păstrătorii unui tezaur de valori umaniste şi ne revine răspunderea să transmitem noilor generaţii exemplul şi practica, mereu dezvoltată şi cultivată, a bunei convieţuiri”.

„Educarea tinerilor în spiritul respectului pentru celălalt, preţuirea diversităţii etnice şi confesionale, respingerea discursului incitator la ură, cultivarea dialogului intercultural, interetnic şi interconfesional sunt tot atâtea obiective în care comunitatea maghiară din România se regăseşte, împreună cu întreaga societate. Într-o perioadă de mare încercare pentru lumea liberă şi democratică, de luptă pentru valorile în care credem, urez comunităţii maghiare ca această zi să fie una a bucuriei alături de cei dragi, un prilej de speranţă într-un viitor al păcii!”, mai spune președintele.

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, sărbătorită sub motto-ul „Pace. Înţelegere. Libertate”

Manifestările organizate marţi la Târgu Mureş, pentru a marca Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, cu ocazia împlinirii a 174 de ani de la Revoluţia şi Războiul de Independenţă din 1848-1849, se vor desfăşura sub motto-ul „Pace. Înţelegere. Libertate”.

„Pace. Înţelegere. Libertate. Acesta este motto-ul manifestărilor organizate cu ocazia împlinirii a 174 de ani de la Revoluţia şi Războiul de Independenţă din 1848-1849, organizate de filiala UDMR Mureş, UDMR Târgu Mureş, Primăria Târgu Mureş, Consiliul Judeţean Mureş şi Asociaţia pentru Târgu Mureş.  15 Martie este Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, cea mai importantă sărbătoare a comunităţii maghiare din România”, a transmis UDMR Mureş într-un comunicat de presă.

Preşedintele executiv al UDMR Mureş, Kovacs Mihaly Levente, a declarat pentru Agerpres, că printre manifestările dedicate Zilei Maghiarilor de Pretutindeni se numără o ceremonie la Monumentul Secuilor Martiri din Târgu Mureş, unde vor fi prezentate discursuri de comemorare, un scurt program artistic şi vor fi depuse coroane de flori, de la ora 16,00.

Vor susţine discursuri deputatul Fidesz Lázár János, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Péter Ferenc şi primarul Târgu Mureşului, Soós Zoltán. Mesajul prim-ministrului României va fi citit de Nagy Zsigmond, subprefectul judeţului Mureş, iar cel al prim-ministrului Ungariei va fi citit de consulului Mile Balázs.

„De asemenea, seara, de la ora 19,00, la Palatul Culturii, va fi organizată o festivitate de decernare a premiilor ‘Carte şi Lumânare’, ajunse la a 8-a ediţie, pentru personalităţi care au lucrat în toţi aceşti ani în acord cu acele principii şi valori care au fost puse în prim plan în marşul ‘Carte şi Lumânare’ din 10 februarie 1990. Premiul simbolizează puterea comunităţii, faptul că şi în mod paşnic putem să ne exprimăm dorinţa de a fi liberi, de a învăţa în limba maternă şi de a trăi în Târgu Mureş şi în judeţul Mureş cu aceleaşi drepturi şi libertăţi ca toţi cetăţenii’, a arătat Kovacs Mihaly Levente.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite