Klaus Iohannis: Mediul academic românesc este pregătit să primească peste 10.000 de studenţi din Ucraina

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, miercuri, că mediul academic românesc este pregătit să primească peste 10.000 de studenţi din Ucraina. El a arătat că elevii şi studenţii ucraineni care vin în țara noastră au posibilitatea de a se înscrie în sistemul de învăţământ din România.

16 Martie 2022, 14:05 (actualizat 16 Martie 2022, 14:25) Știrile TVR |

"Domeniul educaţiei, în ansamblul său, are o contribuţie importantă la efortul naţional de găzduire a refugiaţilor, iar mediul academic este pregătit să primească peste 10.000 de studenţi din Ucraina. Sunt convins că studenţii ucraineni se vor integra rapid în comunităţile academice din România. Vor avea astfel oportunitatea să-şi continue şi să-şi desăvârşească pregătirea universitară pentru a fi de folos poporului lor. Sunt încredinţat că universităţile noastre vor demonstra că nimic nu este mai puternic decât forţa solidarităţii şi nimic nu poate să biruie voinţa popoarelor de a fi libere şi prospere", a spus şeful statului, la inaugurarea construcţiei Casei Francofoniei la Politehnica Bucureşti.

Preşedintele Iohannis a punctat că, în contextul războiului din Ucraina, valorile francofone sunt "sub asediu".

"De aproape trei decenii România şi mişcarea francofonă universitară din ţara noastră îşi probează concret angajamentul pentru valorile păcii, ale dialogului paşnic dintre culturi şi ale respectului drepturilor fundamentale ale omului. Din păcate, valorile noastre sunt în aceste zile sub asediu. Ţara noastră este fundamental, energic şi deplin implicată în apărarea lor. Ucraina, stat observator al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei, este victima unei agresiuni militare larg condamnate de comunitatea internaţională. Alături de partenerii şi aliaţii noştri ne aflăm în prima linie a solidarităţii faţă de poporul ucrainean. Luăm foarte în serios atât la nivelul autorităţilor, cât şi la nivelul sectorului asociativ şi de voluntariat rolul nostru în a uşura situaţia celor nedrept loviţi de acest război cumplit. Oferim adăpost celor care fug din calea războiului şi protecţie tuturor celor care o solicită. Am înfiinţat şi operaţionalizat centrul de gestionare şi distribuire a sprijinului umanitar internaţional destinat populaţiei ucrainene, greu afectate de agresiunea Rusiei", a spus şeful statului.

Iohannis a afirmat, referindu-se la inaugurarea construcţiei Casei Francofoniei, că este un eveniment memorabil.

"Am inaugurat astăzi împreună lucrările la Casa Francofoniei. Este într-un fel spus, fiindcă avem un constructor care lucrează aşa de repede că până ne-am organizat deja a ieşit cu construcţia din pământ, dar eu cred că momentul marcării este la fel de important şi este un moment important din viaţa comunităţii academice a Universităţii Politehnica, dar şi un act cu o încărcătură simbolică deosebită. Clădirea pe care o ridicaţi în acest loc este o dovadă că valorile francofoniei ne sunt nouă, românilor, nu doar o preţioasă moştenire, dar şi o resursă care stimulează noi şi noi energii. Fructificarea potenţialului tinerei generaţii, preţuirea diversităţii, a libertăţii şi a democraţiei, toate acestea constituie platforma pe care se sprijină proiectele şi angajamentele noastre pentru viitor. În campusul Politehnicii bucureştene învaţă peste 4.000 de studenţi din ţări care fac parte din Organizaţia Internaţională a Francofoniei. Este dovada cea mai bună că Francofonia viitorului este direct legată de educaţia tinerilor, care facilitează întâlnirea unor identităţi diferite şi care generează solidaritatea pentru proiecte comune", a spus Iohannis.

La eveniment au participat ambasadori ai ţărilor francofone, reprezentaţi ai organizaţiilor francofone din ţară, reprezentanţi ai mediului academic, precum şi înalţi demnitari care sprijină iniţiativa Casei Francofoniei în România.

Şeful statului a discutat şi cu un grup de copii şi tineri ucraineni.

Preşedintele Iohannis a arătat că îşi doreşte încheierea cât mai rapidă a războiul din Ucraina, pentru ca apoi să înceapă procesul de reconstruire.

"Ne dorim cu toţii să se termine cât se poate de repede acest război absolut aiurea şi să ajungem în situaţia în care studenţii pot continua studiile, ceilalţi să vă întoarceţi acasă şi să trăiţi în pace, să vă construiţi ţara aşa cum vă doriţi. Noi încercăm să ajutăm Ucraina şi pe ucrainenii refugiaţi la noi, dar ne dorim cu toţii să se termine repede acest război şi să ne apucăm de refăcut ce s-a stricat. Eu vă doresc multă sănătate şi Dumnezeu să vă dea putere", le-a spus şeful statului copiilor şi tinerilor ucraineni.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, la eveniment, documentul fondator al Casei Francofoniei în România care a introdus în structura fundaţiei construcţiei.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 1°C
IASI 1°C 3°C
CLUJ 1°C 2°C
CONSTANTA 1°C 2°C
CRAIOVA 4°C 3°C
BRASOV 0°C -1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI