Klaus Iohannis la Centrul Național de Conducere și Coordonare a Intervenției: Dacă acum scăpăm din mână această epidemie, s-ar putea să fie foarte grav. De Paști o să stau acasă, împreună cu soția mea

"O să stau acasă, împreună cu soția mea, Carmen. Vom fi numai noi doi. Nu vom merge la biserică, nu vom merge să luăm Lumină (...). Vom fi acasă, vom urmări Liturghia la televizor, vom aprinde o lumânare în casă și ne vom ruga". Este mesajul președintelui Klaus Iohannis, care a mers la Centrul Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei de la Ciolpani. El a făcut din nou apel către populație să respecte indicațiile autorităților, pentru a putea atinge cât mai repede faza de relaxare a restricțiilor.

08 Aprilie 2020, 10:42 (actualizat 08 Aprilie 2020, 14:27) Știrile TVR |
Declaratii Klaus Iohannis - De Pasti voi sta acasa cu sotia mea
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

ACTUALIZARE Declarații Klaus Iohannis:

"Numărul de cazuri crește, numărul de persoane care sunt tratate în urgențe crește, și chiar dacă ne dorim cu toții să se termine cât mai repede această criză, vă spun că la noi încă nu suntem în faza în care putem să ne relaxăm. Și vreau să vă spun mai mult. Depinde de noi cât mai durează până când putem să venim cu un plan de relaxare a măsurilor. De ce depinde de noi? Fiindcă această infecție, acest virus merge de la om la om. Dacă respectăm, aș spune chiar cu sfințenie, regulile impuse de autorități - să nu ne întâlnim cu persoane, să evităm contactul fizic, să ne izolăm, să ieșim din casă numai atunci când trebuie - dacă respectăm aceste reguli, atunci cu siguranță vom putea mai repede să ajungem la faza de relaxare, să ne reluăm aproape normal viața. Dacă, în schimb, ne relaxăm prea repede, dacă credem că vremea frumoasă alungă virusul, dacă credem că nu mai este atât de grav, atunci, dragii mei, vă spun că putem să ajungem în faza în care aceste măsuri trebuie prelungite încă luni de zile și nimeni nu-și dorește așa ceva. Deci repet, măsurile trebuie respectate cu strictețe în continuare pentru a ajunge și noi la momentul potrivit în situația să relaxăm unele dintre aceste măsuri.

Avem în continuare două Sărbători Pascale - acum, duminică, este Învierea Domnului pentru creștinii catolici, evanghelici, unitarieni, iar în cealaltă duminică pentru creștinii ortodocși, pentru greco-catolici, pentru alții.

Eu personal voi sărbători Învierea Domnului acum, duminică. Și pot să vă spun ce o să fac eu: o să stau acasă, împreună cu soția mea, Carmen. Vom fi numai noi doi. Nu vom merge la biserică, nu vom merge să luăm Lumină, nu vom invita pe nimeni la masă, nu vom merge la nimeni la masă. Vom fi acasă, vom urmări Liturghia la televizor, vom aprinde o lumânare în casă și ne vom ruga.

Asta vă aștept, dragi români, să faceți cu toții.

Este greu, ne cade greu. De obicei, de Paști ne întâlnim cu prietenii, cu familia, ieșim afară. De data aceasta nu se poate. Este foarte, foarte important să respectăm și acum, de Sfintele Sărbători, regulile impuse de autorități, fiindcă dacă acum scăpăm din mână această epidemie, vă spun că s-ar putea să fie foarte grav și să fie grav pentru foarte multă lume.

Așadar, dragi români, vă rog să respectați în continuare indicațiile autorităților, pentru ca după aceea să ajungem cât reușim de repede în faza în care și la noi se poate discuta despre măsuri de relaxare".

Centrul Național de Conducere și Coordonare a Intervenției urmăreşte activitatea tuturor centrelor judeţene aflate în coordonarea prefecţilor şi a inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă.

Centrul a fost activat pe 17 martie, la o zi după decretarea stării de urgenţă pe teritoriul României.

La rândul lor, centrele județene trebuie să răspundă următoarelor exigențe:

- flexibilitate - capacitatea de adaptare permanentă la situațiile operative create;

- suport logistic - asigurarea operativă și în volum complet a resurselor umane, materiale și financiare necesare funcționării optime a sistemului;

- securitate - protecția operatiunilor, personalului, a clădirilor și sistemelor de comunicații împotriva scurgerii informațiilor sensibile și păstrarea în deplină siguranță a acestora pe timpul producerii situațiilor de urgență;

- continuitate - funcționarea permanentă atât timp cât situația o impune (înainte, în timpul și după situația de urgență);

- interoperabilitate - comunicarea cu Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției, cu celelalte centre județene si cu forțele de răspuns din teren.

Potrivit unor surse guvernamentale, o nouă Ordonanță Militară, cea cu numărul 8, este în pregătire.

Documentul include noi reguli pentru funcţionarea pieţelor agroalimentare.

Ministrul Agriculturii a anunţat că pieţele vor rămâne deschise şi că vor funcţiona după reguli similare cu cele aplicate în supermarketuri.

Pe prim plan rămân însă măsurile de distanţare socială şi de igienă.

"Unii primari, în primele zile ale stării de urgență au închis piețele, dar au lăsat magazine mici de cartier deschise. În opinia mea, este mult mai sigur să faci comerț într-o piață, care de regulă este un spațiu semi-deschis, sigur, dacă păstrezi acele măsuri de prevenire a difuzării virusului, și aceste măsuri trebuie să fie asigurate de Administrația Piețelor, să-i oblige pe toți cei care intră în piețe să le respecte, și să ofere materialele respective, decât într-un magazin de cartier de zece metri pătrați, care a rămas deschis. De aceea am făcut solicitare ca în Ordonanța de Urgență care probabil ca apare mâine să apară și acest articol, că piețele agro-alimentare trebuie să rămână deschise", a declarat Ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 6°C
IASI 2°C 1°C
CLUJ 7°C 7°C
CONSTANTA 8°C 8°C
CRAIOVA 4°C 5°C
BRASOV 5°C 6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI