Klaus Iohannis înainte de Consiliul European pe tema pandemiei: Odată ce vaccinul anti-COVID-19 va deveni disponibil, sperăm cât mai repede, va fi furnizat către toate statele membre

29 octombrie 2020, 15:05

„Ne aflăm, din păcate, într-un veritabil val doi al pandemiei, iar dacă ne uităm la cifrele raportate zilnic observăm că se înregistrează recorduri negative la nivelul tuturor indicatorilor în majoritatea țărilor europene. La nivel european, efortul de a reduce curba infecțiilor trebuie să fie unul colectiv, pentru că până când nu vom fi cu toții în siguranță, nimeni nu va fi cu adevărat ferit de pericolul contaminării”, a subliniat Klaus Iohannis într-o declarație de presă susținută joi seară, la Palatul Cotroceni.

„Schimbul de informații și bune practici între statele membre trebuie accelerat și este nevoie, în continuare, de o coordonare sporită în multe domenii, precum și de măsuri urgente pentru a răspunde adecvat la noul val al pandemiei. În această seară vom aborda elemente relevante din perspectiva gestionării coordonate a pandemiei de COVID-19, cu accent pe stadiul achiziționării de medicamente necesare tratamentului, procesul de achiziție de vaccinuri, strategiile de testare, recunoașterea reciprocă a testelor, abordarea privind carantina și urmărirea contactelor transfrontaliere. Eu mi-am propus să subliniez, în fața partenerilor europeni, importanța asigurării unei bune funcționări a Pieței Unice și a liberei circulații în cadrul Uniunii Europene”, a adăugat șeful statului.

Se va discuta despre necesitatea asigurării de rezerve suficiente de medicamente și de echipamente medicale în toate statele membre.

„Avem experiența primului val, când achiziționarea acestora a fost extrem de dificilă și, până la urmă, foarte costisitoare, și acum trebuie să luăm toate măsurile necesare pentru a evita o situație similară. Soluții sunt, și le voi reaminti și în cadrul reuniunii, mă refer la rezervele de stocare RescEU, cum se numesc, și achizițiile comune, care s-au dovedit deosebit de utile”, a arătat președintele.

O altă temă de interes este abordarea unitară, la nivelul tuturor țărilor din Uniunea Europeană, în privința recunoașterii reciproce a rezultatelor testelor.

„Cu privire la vaccinul anti-COVID-19, odată ce va deveni disponibil, sperăm cât mai repede, el va fi furnizat către toate statele membre. Este însă nevoie – și voi sublinia acest lucru – de creșterea finanțării disponibile în cadrul Instrumentului pentru Sprijin de Urgență, pentru a permite sporirea surselor de aprovizionare cu vaccinuri”, a conchis șeful statului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite