Klaus Iohannis: Fac un apel la responsabilitate către candidați și echipele de campanie – Respectați regulile și nu îi expuneți pe oameni infectării!

26 august 2020, 18:24

Este pentru prima dată când în România alegerile și campania electorală se vor desfășura în condiții excepționale, generate de epidemie, a spus președintele.

„O premieră pe care nu și-a dorit-o nimeni, dar la care trebuie să ne adaptăm cât mai bine cu putință. Obiectivul principal este acela de a organiza atât evenimentele din campania electorală, cât și scrutinul propriu-zis în condiții de maximă siguranță sanitară pentru a proteja sănătatea oamenilor și pentru a reduce riscul infectării participanților la procesul electoral. Acest lucru este posibil dacă vom respecta cu toții un set de reguli și măsuri venite tocmai să asigure un cadru optim de desfășurare a acțiunilor electorale, în condiții speciale”, a subliniat Iohannis.

Potrivit președintelui, există precedente, în condițiile în care alte țări au organizat mai multe tipuri de alegeri în pandemie au reușit acest lucru fără să fi avut ulterior un impact negativ asupra numărului de infectări.

„Trebuie să fim realiști: un scenariu cu risc zero nu există, dar dacă toate aceste măsuri speciale sunt înțelese, însușite și aplicate, riscul poate fi redus la un minim”, a adăugat șeful statului.

Iohannis a cerut Guvernului să înceapă o campanie de informare cu privire la proceduri, astfel încât toată lumea să știe ce trebuie să facă, ce este permis și ce nu este permis atât pe perioada campaniei, cât și în ziua votului:  „Sunt ţări care au organizat mai multe tipuri de alegeri în această pandemie, fără ca acest lucru să fi avut ulterior un impact negativ asupra numărului de infectări. Trebuie să fim realişti. Un scenariu cu risc zero nu există, dar, dacă toate aceste măsuri speciale sunt înţelese, însuşite şi aplicate, atât de organizatori, cât şi de cetăţeni, riscul poate fi redus la un minim. Tocmai de aceea, am solicitat Guvernului să iniţieze o campanie de comunicare şi informare cu privire la aceste proceduri, astfel încât toată lumea să ştie ce trebuie să facă, ce este permis şi ce nu este permis, atât pe perioada campaniei, cât şi în ziua votului.”

Iohannis a făcut un apel la responsabilitate și i-a rugat pe candidați  și echipele de campanie să nu îi expună pe votanți pericolului infectării: „Fac un apel la responsabilitate către candidati si echipele de campanie: respectati regulile si nu ii expuneti pe oameni infectării!”

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite