Klaus Iohannis, despre viitorul premier: Trebuie să fie o persoană integră, fără probleme penale și cu o majoritate parlamentară în spate

22 iunie 2017, 16:59

Viitorul premier trebuie să fie „o persoană integră, fără probleme penale” și care să aibă „o majoritate parlamentară în spate”, a declarat președintele Klaus Iohannis, joi, la Bruxelles.

Aflat la Consiliul European de vară de la Bruxelles, președintele Iohannis a fost întrebat despre profilul viitorului prim ministru. Șeful statului a spus că acesta trebuie să fie „o persoană integră, fără probleme penale, o persoană care mă convinge că are capacitatea să conducă un guvern și o persoană cu o majoritate parlamentară în spate.”

Despre alegerile anticipate, președintele a spus că sunt o soluție prevăzută de Constituție, dar a precizat că nu dorește o criză profundă. „Pentru a ajunge la alegeri anticipate trebuie să intrăm mai întâi într-o criză profundă și eu în niciun caz nu doresc așa ceva. Sigur, ele nu pot fi niciodată excluse, și, în fond, aici depinde foarte mult de voturile din Parlament„, a subliniat șeful statului.

Între timp, PSD pregătește negocierile politice și consultările cu președintele țării pentru un nou premier. Din viitorul guvern ar putea face parte mulți dintre miniștrii demisionari.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat că are deja în minte patru nume pentru propunerea de prim ministru, iar profilul persoanei pe care vrea să o propună pentru această funcție este „corect, responsabil, să nu fie aventurier, să aibă capacitatea de a implementa programul de guvernare, să fie cinstit și să aibă viziune.”

La bursa zvonurilor sunt deja mai multe nume vehiculate – unul dintre ele este liderul senatorilor PSD, Mihai Fifor, cotat de unii dintre social democrați drept cel mai potrivit pentru această funcție. Sunt vehiculate și alte nume, cum ar fi Carmen Dan, Viorica Dăncilă sau Florin Georgescu de la BNR.

Pe de altă parte, conducerea PNL a declanșat consultări cu organizațiile județene pentru găsirea „posibililor parteneri la guvernare” și pentru „formularea sau nu a unei propuneri de premier”, însă exclude categoric orice negociere sau susținere a PSD-ului la guvernare, a declarat joi președintele partidului, Victor Orban. Însă „formula preferată este formula anticipatelor”, deoarece actuala formulă „este extrem de nefavorabilă formării unei majorități parlamentare”.

Consultările pentru desemnarea unui nou prim ministru vor avea loc luni la Palatul Cotroceni. La ora 15,00 vor merge la consultări reprezentanţii PSD şi ALDE, la ora 16,00 au fost invitaţi cei ai PNL, iar la ora 17,00 – USR. La ora 17,30, delegaţia PMP va veni la Cotroceni pentru consultări, la ora 18,00 sunt aşteptaţi reprezentanţii UDMR, iar la ora 18,30 – grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă