Klaus Iohannis, despre scenariul unei decuplări de Bulgaria: “Intrarea împreună în Schengen este considerabil mai bună. Soluția de decuplare ar fi una de ultimă instanță”

14 decembrie 2022, 14:34

“Pur teoretic, chestiunea cu votul olandez are două soluții. Fie Olanda își schimbă opțiunea și spune “da, da”, deci și România și Bulgaria, fie se votează separat și rămâne „da” pentru România, „nu” pentru Bulgaria. Personal, cred că intrarea împreună în Schengen este considerabil mai bună, de preferat față de cealaltă variantă. Imaginați-vă ce se întâmplă dacă Bulgaria, care nu este chiar o mare forță europeană, – este un bun partener, vecin al nostru – rămâne singură în fața valului migrator, care nu a încetat. Soluția de decuplare ar fi o soluție de ultimă instanță, pe care eu și echipa mea nu o căutăm. Noi căutăm varianta să intrăm împreună”, a declarat Klaus Iohannis.

România, care așteaptă intrarea în Schengen de 11 ani, a ratat ocazia de a face parte din spațiul de liberă circulație, deși a avut sprijinul a 26 de state membre ale UE. Austria a blocat decizia favorabilă în Consiliul JAI din 8 decembrie, pentru aderarea la Schengen fiind necesară unanimitate. Olanda i s-a alăturat, în condițiile în care se opune aderării Bulgariei, iar votul a fost dat „la pachet cu România”.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite