Klaus Iohannis a sesizat CCR pentru legea prin care peste 2.000 de hectare ale Academiei de Științe Agricole ar fi transferate comunei Balotești. „Este încălcat principiul autonomiei locale”

CCR
CCR
20 aprilie 2022, 12:34

Legea scoate din domeniul public al statului, din patrimoniul Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești” peste 2.000 de hectare și le transmite în domeniul privat al comunei Balotești.

Președintele Iohannis spune  în sesizare că ”utilizarea în titlul anexei nr. 10.3 a sintagmei „care trec în domeniul privat al comunelor/orașelor și în administrarea consiliilor locale” și în titlul anexei nr. 10.4 a sintagmei „care trec în domeniul privat al comunei Balotești și în administrarea consiliului local” este încălcat principiul autonomiei locale.”

Sesizarea mai arată că în ”lipsa manifestării de voință a Consiliului local Balotești atât cu privire la dobândirea dreptului de proprietate, cât și cu privire la administrarea terenurilor respective atrage încălcarea art. 120 alin. (1) din Constituție, ce consacră principiul autonomiei locale”.

Proiectul de lege a fost semnat în 2021 de 67 de parlamentari PSD și doi parlamentari AUR și a trecut de Parlament în 233 martie. Inițiatorii proiectului sunt actualul ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, și Paul Stănescu, secretarul general al PSD.

Comuna Balotești este condusă de primarul Cristian Ştefan Pretorian (PSD). Comuna Balotești se află în județul Ilfov, în nordul Bucureștiului.

SESIZARE DE NECONSTITUȚIONALITATE

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite