Klaus Iohannis a promulgat, în cadru festiv, legea privind construcția Autostrăzii Unirii. "Avertizez guvernul că în bugetul pentru anul viitor trebuie să se regăsească fonduri pentru autostradă"

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, într-o ceremonie publică fără precedent, legea pentru Autostrada Unirii. Proiectul a fost aprobat de Parlament şi obligă Executivul să construiască, în 4 ani, o autostradă între Iaşi şi Târgu Mureş. Este prima dată când un astfel de obiectiv de investiţii e pus într-o lege, la presiunea unor organizaţii civice din Moldova şi Transilvania. Reprezentanţii acestora au fost prezenţi la Cotroceni, dar a lipsit Guvernul, care nu a dat curs invitației.

29 Noiembrie 2018, 17:09 (actualizat 29 Noiembrie 2018, 20:18) Știrile TVR |
Avem autostradă. Doar în lege
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Cu semnătura președintelui Klaus Iohannis, devine literă de lege că în 4 ani ar trebui să avem o autostradă care să lege Moldova de Transilvania.

A8 ar trebui să treacă prin Sovata, Tulgheș, Poiana Largului, Târgu Neamț, Pașcani, Târgu Frumos, Iași și să ajungă la Ungheni, punctul de graniță cu Republica Moldova.

Proiectul va fi finanțat de la bugetul de stat, din credite externe și din fonduri europene disponibile în exercițiul bugetar 2014-2020.

Șeful statului a lăudat inițiativele civice care au pus presiune pe Parlament pentru aprobarea legii, dar a subliniat că aceasta este o soluție excepțională.

La Cotroceni au fost invitați reprezentanții organizațiilor care au cerut autostrada, dar și primari din localitățile pe unde ar urma să treacă aceasta.

Reprezentanții Guvernului au refuzat invitația la ceremonie.

Legea promulgată acum nu predeve câți kilometri de autostradă ar trebui realizați și nici care ar fi costurile. În schimb, desemnează Ministerul Transporturilor drept coordonator de proiect.

Comisarul pentru politici regionale, Corina Crețu, a declarat recent că sunt disponibile fonduri europene pentru realizarea unui nou studiu de fezabilitate.

Guvernul a anunțat anul acesta demararea mai multor proiecte pentru infrastructura de transport, în parteneriat public-privat, printre care autostrada Ploiești - Brașov și Târgu Neamț - Iași - Ungheni.

_________________________

"Pentru ca acest proiect să ajungă, într-un final, lege, a existat o presiune publică foarte puternică, venită în primul rând din exasperare. Cred că este important să nu uităm cum s-a ajuns aici. De-a lungul timpului, absența unor proiecte mari de infrastructură a avut efecte negative pentru România. De exemplu, regiunea Moldovei, deși beneficiază de o resursă umană de foarte bună calitate, se confruntă cu o migrație acută a forței de muncă, iar potențialul de dezvoltare al acestei zone, inclusiv în comparație cu altele, s-a diminuat substanțial. Moldova este singura mare regiune istorică fără o autostradă, deși acest proiect se află pe agenda publică de 11 ani", a ținut să sublinieze Klaus Iohannis.

Președintele consideră că este de neconceput că problema nu și-a găsit o soluționare.

"Este, însă, trist că a fost nevoie de o lege pentru ca guvernanții să fie obligați să facă pași concreți. Nu acesta este scopul legiferării. Realizarea unor obiective de acest fel nu ar fi trebuit să aștepte o intervenție a Parlamentului, Guvernul fiind cel care deține toate pârghiile şi resursele pentru administrarea țării. Faptul că legiuitorul a ales să intervină în această problematică sancționează de fapt pasivitatea guvernelor de-a lungul timpului și a celui actual, în mod special, în realizarea unor obiective cruciale pentru dezvoltarea țării, în beneficiul românilor", a adăugat Klaus Iohannis.

"Din acest moment, Guvernul are responsabilitatea legală să acționeze. A nu realiza această autostradă înseamnă a încălca legea. Așadar, avertizez Guvernul că în bugetul pentru anul viitor trebuie să se regăsească, cu prioritate, fonduri alocate pentru 'Autostrada Unirii'. Mai mult, există sprijinul declarat din partea Comisiei Europene, există sprijinul societății civile, avem experți care și-au manifestat dorința de a participa la concretizarea acestui proiect. Vă asigur că voi urmări cu deosebită atenție demersurile pe care le va face Guvernul în această direcție, pentru că vorbim despre un proiect prioritar pentru milioane de români", a avertizat șeful statului.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 1°C
IASI 1°C 3°C
CLUJ 1°C 2°C
CONSTANTA 1°C 2°C
CRAIOVA 4°C 3°C
BRASOV 0°C -1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI