Klaus Iohannis a fost decorat în Germania cu Premiul „Ordinul Sfântul Gheorghe”

Președintele Klaus Iohannis a fost decorat, în cadrul vizitei sale în Germania, cu Premiul „Ordinul Sfântul Gheorghe”, de către profesorul Hans-Joachim Frey, directorul artistic și președintele Balului Operei „Semper" din Dresda.

20 Iunie 2017, 12:33 (actualizat 20 Iunie 2017, 12:55) |
Klaus Iohannis,declarație
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Președintele Klaus Iohannis a spus în cadrul ceremoniei că dedică premiul prieteniei româno germane.

La începutul discursului, președintele și-a motivat absența la gala Balul Operei «Semper» din Dresda, din 3 februarie, făcând referire la evenimentele din acele zile din România unde erau manifestații "pentru a apăra democrația și statul de drept". Am considerat că este datoria mea morală să le fiu alături, a spus Klaus Iohannis.

Președintele României a vorbit și despre viitorul proiectului european, care în opinia sa, ține de angajarea pe calea solidarității și a unității, în mod pragmatic și credibil. Important este ca UE să-și păstreze, sincer și onest, valorile și principiile sale fundamentale și să identifice căi concrete pentru a fi mai apropiată de cetățenii săi, a subliniat președintele.

În contextul crizelor complexe din regiune, cooperarea dintre România și Germania a cunoscut o nouă dinamică.

"Astăzi, împreună, suntem mai hotărâți, mai puternici și mai pregătiți ca niciodată să ne angajăm pentru acest parteneriat, pentru o Uniunea Europeană prosperă, puternică și sigură", a mai spus președintele României.

Declarațiile lui Klaus Iohannis:

  • Este o deosebită onoare să primesc, cu ocazia vizitei oficiale la Berlin, Ordinul «Sfântul Gheorghe» al Balului Operei «Semper» din Dresda. Am regretat foarte mult că nu am putut să iau parte, pe 3 februarie, la seara de gală a balului. Dar acest lucru s-a întâmplat din motive foarte întemeiate. După cum știți, concetățenii mei manifestau exact în acele zile pentru a apăra democrația și statul de drept din România. Am considerat că este datoria mea morală să le fiu alături.
  • Sunt încântat de faptul că avem astăzi, la Berlin, în cadrul Ambasadei României, ocazia de a ne reuni. Vă sunt foarte recunoscător pentru onoarea pe care mi-o faceți prin decernarea acestui premiu.
  • Primesc cu mare plăcere Ordinul «Sfântul Gheorghe» și îl dedic prieteniei româno-germane, pe care o prețuim foarte mult.
  • Numele ordinului care mi-a fost înmânat - «Sfântul Gheorghe» – poartă o simbolistică aparte. Aceasta este legată de lupta pe care noi, statele democratice, o ducem în contextul european și internațional actual.
  • Viitorul proiectului european ține de angajarea pe calea solidarității și a unității, în mod pragmatic și credibil. Important este ca UE să-și păstreze, sincer și onest, valorile și principiile sale fundamentale și să identifice căi concrete pentru a fi mai apropiată de cetățenii săi.
  • Europa înseamnă democrație, pluralism, toleranță, diversitate. Uniunea Europeană înseamnă libertate și responsabilitate. Toate acestea sunt atuuri, nu slăbiciuni. Este în beneficiul nostru, al tuturor, să ne impunem pentru aceste valori.
  • România a demonstrat că este un partener predictibil și de încredere, prin asumarea clară atât a statutului său de membru al UE deplin angajat, din ultimii 10 ani, cât și în ceea ce privește responsabilitățile euro-atlantice de securitate și apărare comună.
  • În contextul crizelor complexe din regiunea noastră, cooperarea dintre România și Germania a cunoscut o nouă dinamică. Astăzi, împreună, suntem mai hotărâți, mai puternici și mai pregătiți ca niciodată să ne angajăm pentru acest parteneriat pentru o Uniune Europeană prosperă, puternică și sigură.
  • Domnule Profesor Frey, vă mulțumesc dumneavoastră și conducerii Balului Operei «Semper» pentru această onoare și mă bucur că am avut posibilitatea de a ne întâlni în acest context. Vă doresc dumneavoastră și Operei «Semper» din Dresda mult succes în continuare!”
Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 19°C 22°C
IASI 19°C 20°C
CLUJ 15°C 19°C
CONSTANTA 15°C 16°C
CRAIOVA 17°C 18°C
BRASOV 15°C 18°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI