Klaus Iohannis, a doua zi a vizitei în Lituania: Deși agresiunea Rusiei ne-a unit la nivel european și transatlantic, aceasta riscă să polarizeze și să fragmenteze scena internațională

Preşedintele Klaus Iohannis continuă vineri vizita în Lituania, urmând să participe la Kaunas la summitul dedicat întăririi Flancului Estic al NATO, susţinerii Ucrainei şi Republicii Moldova, împreună cu omologii din Lituania, Gitanas Nauseda, Letonia, Egils Levits, şi Polonia, Andrzej Duda, dat și la simpozionul internaţional "The Idea of Europe".

 

25 Noiembrie 2022, 07:33 (actualizat 25 Noiembrie 2022, 14:02) Știrile TVR |
Președintele Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat, vineri, la Kaunas, importanţa unităţii europene în contextul războiului din Ucraina şi a arătat că, deşi agresiunea Rusiei a unit ţările la nivel european şi transatlantic, aceasta riscă "să polarizeze şi să fragmenteze scena internaţională".

Declarații ale președintelui  Klaus Iohannis:

- Este o plăcere să particip astăzi la acest simpozion și să reflectăm împreună, în aceste vremuri de provocări și incertitudine fără precedent, la „Ideea de Europa”.Voi aborda astăzi această tematică dintr-o perspectivă mai largă, raportându-ne la Uniunea Europeană ca actor global.

- Ce ne definește pe scena internațională și ce gândesc cetățenii din întreaga lume când spun „Europa”? Cred că sunt trei idei principale care se conturează: un proiect de pace, un simbol al democrației și al drepturilor omului și o putere economică.

- Este într-adevăr momentul potrivit să ne uităm la esența Europei, în condițiile în care războiul ilegal al Rusiei în Ucraina ne-a readus aminte, în mod brutal, că valorile noastre fundamentale nu sunt un lucru dat, ci ceva pentru care trebuie încă să luptăm și care trebuie să fie în continuare apărat.

- După cum am spus în repetate ocazii, acesta nu este doar un atac împotriva Ucrainei, ci și împotriva valorilor fundamentale care au permis pacea pe continent de atâția ani, valori precum democrația, libertatea, drepturile omului sau exercitarea suverană a drepturilor. Uniunea Europeană a stat ferm alături de Ucraina în eforturile sale de a apăra aceste valori încă din prima zi, precum și de Republica Moldova și Georgia.

- Faptul că, în pofida tuturor dificultăților și presiunilor, aceste țări continuă să creadă cu tărie în visul lor european este inspirant, impresionant și demonstrează că „Ideea de Europa” este la fel de puternică ca întotdeauna. Calea de urmat nu este una ușoară. Avem nevoie ca întreaga comunitate internațională să fie unită, deoarece acest război nu este războiul Europei.  Acest război afectează cu certitudine întreaga lume – în planul securității alimentare și energetice, al perturbărilor economice sau împiedicării eforturilor de luptă împotriva schimbărilor climatice.

- Trebuie să fim conștienți că, deși agresiunea Rusiei ne-a unit la nivel european și transatlantic, aceasta riscă să polarizeze și să fragmenteze scena internațională. Acesta este motivul pentru care, în timp ce continuăm să consolidăm legăturile cu vecinătatea noastră apropiată și cu Aliații noștri, precum și să ducem mai departe în mod credibil promisiunile de extindere a Uniunii Europene, trebuie să extindem mesajul și să construim parteneriate și cu țări și regiuni din întreaga lume.

- Doamnelor și domnilor, Suntem a treia economie din lume și avem deja numeroase parteneriate și proiecte de investiții pe întreg mapamondul.  Se impune ca influența noastră globală să echivaleze această pondere economică. Avem nevoie de un efort colectiv de a ne angaja, de a arăta că empatizăm cu dificultățile partenerilor noștri globali, de a explica conduita pe care o avem și a le înțelege pozițiile, astfel încât să evităm ca aceștia să se simtă neglijați.

- Trebuie să promovăm mai bine inițiative precum Coridoarele Solidarității, facilitând exporturile din Ucraina către piețele mondiale, inclusiv către țările care resimt cea mai mare nevoie. În calitate de stat vecin, România a facilitat tranzitul a peste 7 milioane de tone de cereale din Ucraina și va continua în aceeași notă, ca o contribuție la gestionarea insecurității alimentare care poate afecta țările vulnerabile de pe glob.

- De asemenea, ar trebui să valorificăm instrumente precum Acordurile de Liber Schimb, parteneriatele, diferitele formate de dialog sau participarea la programe emblematice ale UE, precum Erasmus sau Orizont, în vederea consolidării legăturilor noastre globale.

- Este necesar să identificăm mijloacele prin care putem egala pe scena globală puterea noastră economică, astfel încât să nu asistăm la o derivă geopolitică către discursul Rusiei și, prin urmare, către autoritarism și în detrimentul democrației. Este clar că maniera în care răspundem la toate aceste provocări va defini modul în care va arăta harta geopolitică în viitor.

- Doamnelor si domnilor,Revenind la „Ideea de Europa”: calea democrației, libertății, drepturilor omului, respectării ordinii internaționale bazate pe reguli și a multilateralismului este calea corectă pentru un viitor prosper, stabil și sigur.Acest lucru nu se datorează faptului că așa spune „Europa”, ci pentru că a fost dovedit pe bună dreptate de-a lungul deceniilor.

- Țările noastre se află în poziția cea mai bună de a confirma acest lucru, deoarece putem vorbi din propria experiență despre efectul transformator al Europei și beneficiile îndepărtării de autoritarism către democrație și libertate.„Ideea de Europa” a adus deja pace, prosperitate și stabilitate pe continent în trecut.

-  Sunt încrezător că va reuși încă o dată să o facă.

______________

La simpozionul organizat la Universitatea Vytautas Magnus din Kaunas şeful statului va susţine o alocuţiune în cadrul panelului prezidenţial.

La finalul summitului dedicat întăririi Flancului Estic al NATO, susţinerii Ucrainei şi Republicii Moldova, cei patru preşedinţi vor susţine declaraţii de presă comune.

Preşedintele Klaus Iohannis şi-a început, joi, vizita oficială în Lituania. El s-a întâlnit, la Vilnius, cu omologul lituanian, Gitanas Nauseda, precum şi cu preşedintele Parlamentului lituanian, Viktorija Cmilyte-Nielsen. De asemenea, şeful statului a depus o coroană de flori la "Memorialul celor căzuţi în lupta pentru independenţă".

Miercuri, preşedintele Klaus Iohannis a efectuat o vizită oficială în Letonia.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 9°C 8°C
IASI 4°C 6°C
CLUJ 1°C 3°C
CONSTANTA 11°C 10°C
CRAIOVA 7°C 6°C
BRASOV 4°C 6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI