Bruxelles: Klaus Iohannis a susținut, la discuțiile cu Volodimir Zelenski, necesitatea de a menține presiunea asupra Rusiei, inclusiv prin adoptarea de sancțiuni suplimentare

9 februarie 2023, 06:30

Preşedintele Klaus Iohannis şi premierii Suediei, Ulf Kristersson, Spaniei, Pedro Sanchez, Poloniei, Mateusz Morawiecki, Italiei, Giorgia Meloni, şi Olandei, Mark Rutte, s-au întâlnit, joi, în marja reuniunii extraordinare a Consiliului European cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

„Prezenţa preşedintelui Ucrainei Volodimir Zelenski astăzi, la reuniunea Consiliului European, este un semn al angajamentului şi sprijinului puternic european pentru Ucraina şi poporul său. Am reiterat sprijinul pe toate planurile, atât timp cât va fi nevoie”, a scris preşedintele Iohannis, pe Twitter.

Președintele Klaus Iohannis a salutat prezența Președintelui Ucrainei la reuniunea Consiliului European, ca o dovadă în plus a solidarității și unității europene și a coordonării strânse în susținerea poporului ucrainean în fața războiului declanșat de Federația Rusă. Președintele României a subliniat importanța menținerii sprijinului european pentru Ucraina pe toate palierele, evidențiind în acest sens și acțiunea solidară și multidimensională a României, ca stat vecin și prieten, contribuind atât pe palierul umanitar și economic, cât și în ceea ce privește creșterea conectivității, facilitarea transportului de cereale sau avansarea parcursului european. Președintele Klaus Iohannis a susținut, de asemenea, necesitatea de a menține presiunea asupra Federației Ruse, inclusiv prin adoptarea de sancțiuni suplimentare. Președintele României a transmis Președintelui Volodimir Zelenski sprijinul țării noastre pentru formula de pace. La rândul său, Președintele Zelenski a transmis aprecierile poporului ucrainean pentru sprijinul oferit de statele Uniunii Europene atât în plan bilateral, cât și la nivelul UE și a exprimat convingerea că acest sprijin va continua să fie la fel de puternic” – se arată într-un comunicat al Adminitrației Prezidențiale.

Preşedintele Klaus Iohannis anunţa, joi dimineaţa, că va reitera, la reuniunea extraordinară a Consiliului European, sprijinul României pentru Ucraina, arătând că după plenul reuniunii vor exista întâlniri şi în format restrâns cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Şeful statului a menţionat că el va participa în primul grup care se va întâlni cu preşedintele Zelenski, împreună cu alţi lideri europeni.

ACTUALIZARE „Prezența Președintelui Zelenski astăzi la Consiliul European este un semn al angajamentului nostru european și al sprijinului puternic pentru Ucraina și poporul ei. Am reiterat sprijinul multiplu al României, atâta timp cât este nevoie”, a scris președintele Klaus Iohannis pe Twitter, unde a postat și fotografii de la summitul european extraordinar de la Bruxelles.

 

–––––––––––––

„Eu voi reitera sprijinul României pentru Ucraina. Voi menţiona şi sprijinul pe care l-am dat până acum, începând din prima zi de război, şi faptul că vom continua să sprijinim Ucraina”, a spus şeful statului înainte de reuniune, la care este prezent şi preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Şeful statului a menţionat că el va participa în primul grup care se va întâlni cu preşedintele Zelenski, împreună cu alţi şefi de stat şi de guvern.

Eu personal voi solicita o flexibilizare în două zone. O dată o flexibizare în zona ajutorului de stat – dacă vrem să atragem investiții relevante, investiții de înaltă tehnologie, este clar că trebuie să folosim, într-o oarecare măsură, și ajutorul de stat pentru a face locația economică România interesantă și importantă.

O a doua chestiune unde voi solicita flexibilizare – și asta va fi o discuție mai complicată și probabil va mai dura un pic – este în zona fondurilor europene. Noi am aprobat fondurile europene înainte de criză, înainte de război. Am aprobat PNRR înainte de criza energetică, înainte de inflație. Deci ne aflăm în cu totul alte condiții decât atunci când am aprobat acele fonduri și, după părerea mea, este nevoie de o flexibilizare ca să putem folosi acești bani acolo unde este nevoie, și decizia, de asemenea, trebuie să fie mult mai rapidă, a declarat președintele.

România nu este sursă de migrație nici țară de tranzit. România știe să își protejeze granițele, a subliniat Klaus Iohannis.

A nu se confunda migrația cu Schengen. Schengen se referă la o libertate de circulație a cetățeanului european, iar când vorbim despre migrație vorbim despre proceduri care se adresează unor oameni care vin din afara Uniunii Europene. Deci este cu totul altceva, a spus Klaus Iohannis.

România a trimis o echipă mare de salvatori în Turcia. Vom trimite ajutoare umanitare și în Siria, a adăugat Klaus Iohannis.

Potrivit sursei citate, în cadrul reuniunii vor fi abordate ultimele evoluţii privind războiul de agresiune al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, inclusiv în contextul împlinirii în curând a unui an de la declanşarea acestuia, urmând să fie reafirmat angajamentul Uniunii Europene şi al statelor membre pentru sprijinirea Ucrainei pe toate palierele, precum şi pentru angajarea în continuare a răspunderii Federaţiei Ruse.

Liderii europeni vor analiza şi cele mai bune soluţii la nivel european pentru asigurarea competitivităţii pe termen scurt şi lung a economiei Uniunii Europene şi adaptarea acesteia la dubla tranziţie verde şi digitală, pornind de la propunerile prezentate de Comisia Europeană prin Planul Industrial Green Deal.

Administraţia Prezidenţială arată că un alt subiect aflat pe agenda reuniunii este gestionarea migraţiei, ca provocare ce necesită un răspuns european comun, cu scopul de a agrea căi concrete de acţiune în ceea ce priveşte dimensiunea externă a migraţiei, controlul frontierelor externe, cooperarea privind returnarea şi readmisia sau combaterea traficului de migranţi.

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, marţi, la videoconferinţa cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi un grup de lideri europeni, în pregătirea reuniunii extraordinare a Consiliului European.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite