Klaus Iohannis: Viitorul Guvern nu trebuie să pericliteze sustenabilitatea fiscală. Voi discuta cu Executivul, voi solicita consultări

Președintele Klaus Iohannis
Președintele Klaus Iohannis
25 ianuarie 2018, 20:14

„Pentru anul 2018, este evident că atenţia trebuie să fie asupra mediului de afaceri care s-a confruntat în ultima perioadă cu provocări între cele mai nefireşti în planul calităţii şi predictibilităţii măsurilor economice. Vă asigur că sunt la curent cu preocupările şi dificultăţile cu care mediul de afaceri le întâmpină. În acest sens, voi atrage atenţia şi noului Guvern, aşa cum am făcut-o de fiecare dată, asupra responsabilităţii decidenţilor politici de a asigura mai presus de orice stabilitatea economică a României. Viitorul Guvern trebuie să înţeleagă cât de important este să nu pericliteze prin politici imprudente şi măsuri hazardate sustenabilitatea fiscală şi potenţialul de dezvoltare al României pe termen lung. În acest sens, voi discuta cu noul Guvern şi voi solicita consultări cu cei responsabili în sfera politicilor economice astfel încât să existe garanţii de stabilitate din partea guvernanţilor”, a spus şeful statului, la recepţia organizată la Parlament, de Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană, potrivit Administrației Prezidențiale.

El a arătat că îşi doreşte o economie sănătoasă, care să beneficieze de o „guvernare responsabilă şi de politici predictibile, astfel încât beneficiile de astăzi să nu devină iluzorii mâine sau să impună costuri nemeritate pentru generaţiile viitoare”.

„Sper că, prin bună-credinţă, transparenţă şi dialog deschis cu decidenţii politici, mediul de afaceri va reuşi să îşi susţină priorităţile şi să îşi consolideze realizările”, a afirmat şeful statului.

Preşedintele Iohannis a precizat că, în anul 2017, economia României a consemnat o rată de creştere record în Uniunea Europeană, însă aceste cifre nu reflectă, din păcate, şi calitatea politicilor economice, progresele mediului de afaceri fiind obţinute mai degrabă în ciuda acestor politici.

„Tabloul macroeconomic nu este lipsit de riscuri în plan economic şi financiar, riscuri care înseamnă responsabilităţi suplimentare pentru decidenţii anului 2018”, a spus şeful statului.

El a dat ca exemplu faptul că situaţia bugetară a anului 2017 arată că se continuă trendul descrescător în planul investiţiilor publice, prin diminuarea ponderii în PIB a cheltuielilor de capital faţă de anii anteriori şi subliniază că nu este suficient ca bugetul să prevadă „doar pe hârtie alocări investiţionale, ci trebuie ca investiţiile să fie şi realizate, pentru a nu mai neglija domenii cheie, precum infrastructura”.

„În acelaşi timp, în ciuda unei creşteri economice record în Uniunea Europeană, Guvernul, sau pot să spun mai bine, Guvernele succesive au avut dificultăţi în asigurarea cadrului fiscal-bugetar care să respecte ţinta de deficit de 3% din PIB. În contextul unor politici fiscale imprudente, Guvernul a trebuit să adopte măsuri ad-hoc, şi anume reintroducerea accizei suplimentare asupra carburanţilor, preluarea de dividende sporite de la companiile de stat sau blocarea unor plăţi ale ordonatorilor de credit pe final de an. Dacă la toate acestea adăugăm şi degringolada fiscală, pe fondul unor modificări ale Codului Fiscal contestate de aproape toată lumea, rezultă lipsa oricărei preocupări din partea guvernanţilor de a asigura predictibilitatea economică pe care mediul de afaceri o invocă, pe bună dreptate, sistematic”, a afirmat Iohannis.

Pe de altă parte, şeful statului a afirmat că Germania este, în prezent, primul partener comercial al României

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite