Klaus Iohannis, videoconferință cu lideri europeni, în pregătirea Summitului Parteneriatului Estic şi Consiliului European

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, luni, la o întâlnire în format videoconferinţă cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi cu prim-miniştrii Sloveniei, Janez Jansa, Estoniei, Kaja Kallas, şi Letoniei, Krisjanis Karins, în pregătirea Summitului Parteneriatului Estic din 15 decembrie şi a reuniunii Consiliului European din 16 decembrie, anunță Administraţia Prezidenţială.

13 Decembrie 2021, 19:30 (actualizat 13 Decembrie 2021, 19:42) Știrile TVR |
Klaus Iohannis, videoconferință cu lideri europeni / FOTO: presidency.ro

Principalele subiecte abordate au vizat temele aflate pe agenda Consiliului European, respectiv coordonarea europeană în contextul pandemiei de COVID-19, gestionarea situaţiilor de criză şi rezilienţa la acestea, preţurile la energie, securitatea şi apărarea UE, aspectele externe ale migraţiei şi, respectiv, relaţiile externe, cu accent pe situaţia de la graniţele cu Ucraina şi cu Belarus. Preşedintele României s-a pronunţat pentru continuarea coordonării strânse a statelor membre UE, bazată pe date ştiinţifice, inclusiv în ceea ce priveşte noua variantă a virusului SARS-CoV-2.

Klaus Iohannis a evidenţiat progresele care se fac pentru adaptarea vaccinurilor şi accesul rapid al statelor membre la acestea.

În ceea ce priveşte creşterea semnificativă a preţurilor la energie din ultima perioadă, Klaus Iohannis a subliniat necesitatea ca acest subiect să rămână prioritar pe agenda instituţiilor europene şi s-a pronunţat pentru o analiză atentă a funcţionării pieţei interne de energie, astfel încât să fie evitate distorsionări ale acesteia.

Președintele a reamintit şi necesitatea găsirii de soluţii pentru protejarea consumatorilor vulnerabili şi a evidenţiat importanţa corelării acestei discuţii cu obiectivele UE în materie de schimbări climatice.  'Preşedintele României a reiterat susţinerea ţării noastre pentru energia nucleară şi gazul natural, ca opţiuni pentru o tranziţie energetică accesibilă, inclusiv în contextul pregătirii unor noi propuneri legislative ale Comisiei Europene', arată Administraţia Prezidenţială.  Klaus Iohannis a accentuat, referitor la securitate şi apărare, ideea consolidării rolului Uniunii Europene în domeniu, în strânsă cooperare şi complementaritate cu NATO, prin consolidarea relaţiei transatlantice. În context, preşedintele Iohannis a evocat convorbirea avută recent cu preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joseph R. Biden, în format B9 şi a evidenţiat importanţa coordonării şi a unităţii atât în cadrul UE, cât şi în cadrul NATO faţă de acţiunile Rusiei din Vecinătatea Estică.

În cadrul discuţiilor legate de pregătirile Summitului Parteneriatului Estic (PaE), preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că este nevoie ca Uniunea Europeană să aibă un nivel de ambiţie ridicat prin Declaraţia comună ce ar urma să fie adoptată cu acest prilej, care să conţină o viziune strategică pentru perioada post-2020 a PaE.  Klaus Iohannis a reiterat necesitatea sprijinirii de către Uniunea Europeană a partenerilor care îşi doresc şi se află angajaţi ferm pe calea reformelor, precum Republica Moldova, a cărei conducere este orientată spre reformă şi un angajament european puternic.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 37°C 28°C
IASI 30°C 22°C
CLUJ 26°C 23°C
CONSTANTA 31°C 29°C
CRAIOVA 32°C 26°C
BRASOV 28°C 22°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI