EDIŢIE SPECIALĂ

Klaus Iohannis: Solicit ministrului de Interne şi Jandarmeriei lămuriri urgente şi clare despre cum au gestionat violenţele de la proteste

Președintele Klaus Iohannis a solicitat, joi, ministrului de Interne, Carmen Dan, și Jandarmeriei să explice de ce "au fost lăsate elemente violente să distrugă o manifestație pașnică". Preşedintele a anunţat şi că sesizează CCR cu privire la ordonanţa de urgenţă referitoare la modificarea Codurilor penale.

02 Februarie 2017, 09:50 (actualizat 02 Februarie 2017, 23:26) Știrile TVR |
Klaus Iohannis, declarație
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

VIDEO
Klaus Iohannis, răspunsuri la întrebările ziariștilor
Preşedintele Klaus Iohannis s-a declarat nemulțumit de modul în care MAI și Jandarmeria au acționat față de grupurile de "demonstranți violenți". Potrivit acestuia, structurile de forță au avut toate informațiile necesare despre aceste grupuri.

Declaraţii Klaus Iohannis:

• au avut loc demonstraţii şi proteste masive în toată ţara. Sunt foarte impresionat de amploarea acestor manifestări şi de faptul că românii au înţeles foarte bine despre ce este vorba cu ordonanţe de modificare a Codurilor Penale.
• au arătat romanii foarte bine ce vor: un stat de drept
• aceste demonstraţii au fost eminamente paşnice, românii s-au adunat în număr foarte mare, paşnic şi şi-au spus păsurile, până după ora 10, când grupuri de demonstranţi violenţi au intrat în Piaţa Victoriei şi au deturnat demonstraţia.
•a fost evident pentru oricine a urmărit evenimentele ca romanii au protestat paşnic şi au spus ceea ce doresc
•şi că aceşti demonstranţi violenţi au venit pentru a strica manifestaţia din Piaţa Victoriei.
•felul în care MAI nu a gestionat situaţia şi felul în care jandarmii au acţionat faţă de aceste grupuri de instigatori, mă nemulţumeşte profund. Toată lumea din structurile de forţă a avut toate informaţiile necesare. La Ministerul de Interne s-a ştiut când, unde şi ce grupuri se pregătesc pentru a sparge demonstraţia. În loc sa-i izoleze pe aceştia şi să-i izoleze acolo unde s+au adunat şi s+a ştiut bine unde s-au adunat, i-au lăsat să se amestece printre oamenii paşnici. Au pus în pericol sănătatea şi chiar viaţa românilor care s-au dus să demonstreze paşnic.
•foarte grav mi s-a părut că d-na ministru s-a dus la televiziuni să spună că nu a ştiut. Dacă nu a ştiut, este cu atât mai grav, înseamnă ca nu conduce MAI, ci sta la minister.
• solicit doamnei ministru de Interne şi Jandarmeriei lămuriri scrise urgente şi clare, de ce şi cum a fost posibil să fie lăsate elemente violente să distrugă o manifestaţia paşnică cu tot ministerul de faţă.
• În chestiunea ordonanţei, am decis să sesizez CCR, este evident că este vorba despre un conflict juridic de natura constituţională, între Guvern, pe de o parte, sistemul de justiţie şi Parlament, pe de altă parte. Acest document este pe drum şi va fi depus la CCR.
• este treaba guvernului şi a ratat misiunea
•exista voci in spaţiul public care spun că au fost unii în spatele acestor violenţe. Nu am informaţii clare în acest sens . Acest lucru ar trebui lămurit chiar de Ministerul de Interne
• sunt mulţi duşmani ai României care se bucură că, iată, din nesăbuinţa unora s-a ajuns la această stare de criză
• Eu vă spun un lucru foarte clar: Jos mâinile de pe DNA
•Nu am solicitat o demisie a Ministrului de Interne, dar aseară românii au exprimat foarte clar ceea ce vor
• Eu nu primesc informări de la SRI, cu informări care privesc Ministerul de Interne. Dar sunt convins ca au avut toate informaţiile, asta este treaba Guvernului. Nu a înţeles deloc care este domeniul de activitate, nu să legifereze

Decizia guvernului Grindeanu de modificare a Codurilor Penale peste noapte a revoltat opinia publică. Oamenii şi-au strigat din nou nemulţumirea în stradă în Bucureşti şi în alte oraşe ale ţării.

Aproximativ 150 de mii de oameni au ieşit în stradă, miercuri seara - un protest de o amploare fără precedent în ultimii 25 de ani. Sute de mii de oameni au ieşit pe stradă şi în zeci de oraşe din ţară. Proteste au fost şi în diaspora.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 22°C 24°C
IASI 22°C 21°C
CLUJ 18°C 20°C
CONSTANTA 21°C 21°C
CRAIOVA 20°C 22°C
BRASOV 18°C 20°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI