Klaus Iohannis: Solicit Guvernului să elaboreze urgent un proiect de lege privind votul în diaspora

19 iunie 2019, 15:17

„Solicit Guvernului să elaboreze urgent un proiect de lege care să fie adoptat de Parlament până finalul actualei sesiuni parlamentare, prin care să propună măsurile administrative adecvate începând de la alegerile prezidențiale din toamna acestui an. Solicit partidelor și formațiunilor parlamentare să depună toate eforturile pentru ca proiectul lege să respecte pe deplin standardele de conduită electorală și exigențele în materie, astfel încât situațiile de scrutinul din 26 mai să fie evitate. Dacă situația o va impune, voi cere convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru discutarea în regim de urgență a proiectul care urmează fie supus dezbaterii, astfel încât proiectul de lege să fie adoptat înaintea următoarei sesiuni parlamentare”, a afirmat Klaus Iohannis, miercuri la Cotroceni.

Șeful statului a anunțat și măsurile care ar trebui incluse în acest proiect de act normativ: „Am trimis azi o scrisoare premierului și președinților celor două Camere în care sunt prezentate detaliat soluțiile grupului de lucru al Administrației Prezidențiale. Aceste măsuri vizează debirocratizarea în secțiile de votare, dotarea corespunzătoare a secțiilor de votare, modificarea procedurilor de urmat la închiderea secțiilor, introducerea votului anticipat pentru alegerea președintelui României, extinderea votului prin corespondență la toate celelalte tipuri de alegeri”.

Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților: „Este pentru prima oară când toate forțele politice, și Guvernul și Președinția suntem de acord că trebuie de urgență inițiată o propunere de modificare legislativă”.

Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului: „Și eu și colegii mei avem toată disponibilitatea, de la bun început am anunțat că dorim până la sfârșitul acestei sesiuni să rezolvăm această problemă a modificărilor legislative”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite