Klaus Iohannis: România nu a blocat negocierile Brexit. Ne interesează să avem în continuare o relație foarte rezonabilă cu Marea Britanie

12 octombrie 2017, 12:59

Întrebat de jurnaliști, la Craiova, dacă România este printre țările care doresc să blocheze negocierile privind ieșirea Marii Britanii din UE,  până la un acord pe tema drepturilor cetățenilor europeni, șeful statului a negat categoric.

„Nu, este o prostie. România nu a blocat niciodată o negociere și nici nu are de gând să o facă și vă spun ca unul care este implicat în acestă treabă, eu reprezint România în Consiliul European. Nu, România nu blochează nicio negociere, dar toți cei 27, care rămânem în UE după Brexit, am hotărât să numim o echipă de negociatori, care este foarte foarte bine aleasă,  foarte performantă, și i-am dat acestei echipe un mandat, de a negocia prima dată condițiile cele mai importante pentru ieșirea Marii Britanii din blocul european, aici sunt mai multe capitole care trebuie negociate de la început. Sunt capitole care ne interesează și pe noi: capitolul pentru libertatea persoanelor – românii de acolo să nu rămână izolați și să nu aibă condiții mai grele decât acum. al doilea capitol se referă la obligațiile financiare fiindcă este vorba despre foarte multe proiecte în care UE este angajată. Dacă Marea Britanie se retrage acum, anumite obligații rămân și aceste chestiuni trebuie foarte bine clarificate. Urmează ca, în momentul în care negocierile ajung într-o fază suficient de avansată, pe cel puțin aceste chestiuni și încă granița dintre Irlanda și Irlanda de Nord, să fim anunțați de negociatori că merge bine și să luăm, în Consiliului European, decizia dacă mergem mai departe și deschidem capitolul de negociere pentru relația viitoare între Marea Britanie și UE. Aceste chestiuni nu se negociază de fiecare țară în parte, ci de echipa stabilită de noi iar Consiliul European va decide exact când este momentul”, a spus șeful statului.

Ne interesează foarte mult soarta românilor din Marea Britanie, ne interesează mersul economiei europene, dar și să avem în continuare o relație foarte rezonabilă cu Marea Britanie. Nu există în acest moment niciun blocaj intenționat din partea vreunei țări, se negociază între echipele desemnate, a reiterat președintele Klaus Iohannis.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite