Klaus Iohannis: Realitatea este că Spațiul Schengen nu mai funcționează și aproape că nu mai există. Cineva ar putea să constate că noi vrem să intrăm într-un acord care nu mai funcționează

26 octombrie 2023, 16:41

„E puțin deprimant că de la Viena să auzi ca și cum acolo o placă s-ar fi, puțin, stricat. Tot același text, în condițiile în care România performează foarte bine în oprirea migranților ilegali”, a declarat Klaus Iohannis, întrebat de jurnalistul TVR Lucian Pîrvoiu care este acum strategia României în privința aderării și dacă țara noastră va face demersuri pentru a fi repus subiectul în discuție la Consiliul JAI din decembrie.

Lucian Pîrvoiu, trimisul special al TVR, este la Bruxelles, a asistat la declaraţiile preşedintelui şi ne spune mai multe:

 

Șeful statului a adăugat că el și Guvernul continuă demersurile pe linia diplomatică începută, „însă devine din ce în ce mai ciudat acest dialog, în condițiile în care Austria, de fiecare dată, spune clar că n-are nimic împotriva României sau Bulgariei, dar se opune extinderii spațiului Schengen. În condițiile în care exact în aceeași ședință a aprobat aderarea Croației. Deci argumentele sunt cel puțin străvezii”.

Însă președintele României a făcut o afirmație nouă:

Președintele Klaus Iohannis: Știm foarte bine că îndeplinim absolut toate criteriile Schengen. Dar pe de altă parte, și trebuie s-o spun, fiindcă cineva trebuie s-o spună, realitatea este că Spațiul Schengen nu mai funcționează. Nu mai funcționează și aproape că nu mai există Spațiul Schengen fiindcă, din cauza migrației, care e destul de importantă, foarte multe state și-au închis granițele. Chiar în zona noastră, în estul Uniunii, au apărut succesiv mai multe închideri de granite. Cineva ar putea să constate că noi vrem să intrăm într-un accord care nu mai funcționează. Este o întrebare pe care trebuie să ne-o punem și discuția pe Schengen este mai veche. Faptul că Schengen are problem se știe. Și, pe de o parte, există dorința de a moderniza acordul Schengen, pe de altă parte, există unii care se opun la orice, inclusiv la extindere.

Klaus Iohannis a mai spus că, prin aderarea României, „Spațiul Schengen ar deveni mai sigur, mai puternic”, și „cu România înăuntru putem să ne apucăm cu energie nouă să reformăm Spațiul Schengen, să-l facem viabil din nou și să dăm libertatea de circulație cetățenilor europeni”. Însă, a recunoscut el, „mai este mult de negociat până ajungem acolo”.

Citește și: Voi exprima clar nevoia de solidaritate cu Ucraina, de sprijin, de atenție pentru Ucraina. Orientul Mijlociu: România, poziție stabilă de decenii privind soluția celor două state

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite