Klaus Iohannis, primit de Trump la Casa Albă. Cei doi președinți au semnat o declarație comună privind punctele cheie ale colaborării bilaterale

21 august 2019, 07:35

În fața jurnaliștilor din biroul Oval, Donald Trump a lăudat eforturile anticorupție făcute de Klaus Iohannis.

„Este o onoare să fiu aici cu preşedintele României, care este foarte respectat. A făcut o treabă foarte bună. Am auzit că vine o perioadă de campanie în România, dar îmi imaginez că veţi face foarte bine, pentru că sunteţi foarte talentat, îi iubiţi pe oameni şi avem o relaţie foarte bună.” a spus Donald Trump.

În privința ridicării vizelor pentru români, Trump a evitat să-și ia vreun angajament. A spus doar că s-a discutat și se discută intens această problemă. Americanii așteaptă să ne îmbunătățim legislația în domeniul energiei; nemulțumirile sunt legate de legea offshore și Ordonanța de Urgență 114, prin care s-au mărit taxele pentru firmele din sectorul energetic. Și care, se pare, îi fac pe cei de la gigantul american Exxon să se gândească să plece din România.

„Există această preocupare şi ea a fost adusă în discuţie, însă într-o notă optimistă. Preşedintele Trump şi ceilalţi prezenţi au exprimat aşteptarea că această legislaţie să fie ameliorată pentru a creşte atractivitatea României pentru investitorii americani şi sunt convins că aceste lucruri se pot realiza”, a declarat preşedintele Iohannis.

A fost adoptat un memorandum de înțelegere între Statele Unite și România, privind tehnologia 5 G. Ținând cont de importanța securității rețelelor de comunicații wireless, memorandumul enunță o serie de criterii – inclusiv legate de statul de drept – care probabil scot China din joc.

În plus, președinții Iohannis și Trump au adoptat o declarație comună. Documentul trece în revistă toate punctele cheie ale colaborării bilaterale și precizează că și românii și americanii se opun proiectului Nord Stream 2, care ar urma să transporte gaz din Rusia în Germania, ocolind Ucraina. Nici Statele Unite, nici România nu sunt de acord cu proiectele care, practic, mențin dependența de gazul rusesc.

De la Washington, Magdalena Moreh.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite