Klaus Iohannis: Partidele de centru dreapta au obținut peste 50% din voturi. Se cristalizează rapid deja o coaliție de centru-dreapta. Peste câteva zile, voi convoca consultări cu partidele

Președintele Klaus Iohannis a declarat luni că rezultatele alegerilor parlamentare arată că nu există un câștigător. El a adăugat că partidele de centru dreapta au obținut peste 50% din voturi.  ”Pot să vă spun că acesta a fost obiectivul meu”, a arătat președintele României.

07 Decembrie 2020, 15:23 (actualizat 07 Decembrie 2020, 21:34) Știrile TVR |
Klaus Iohannis, declarații
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Președintele Iohannis a mulțumit celor care au ieșit din case ca să voteze duminică: „Vă garantez că fiecare vot va fi luat în considerare și fiecare vot contează”.

Președintele a afirmat că trebuie să fim foarte sinceri: participarea la vot a fost redusă și „este foarte clar că sunt mulți români care fie nu au primit suficientă informație despre aceste alegeri, fie sunt nemulțumiți de mine, de partide, de întreagă clasa politică sau de anumite măsuri luate. Eu văd aceste lucruri și este important ca noi toți politicienii să vedem aceste lucruri, să le analizăm și să venim în întâmpinarea românilor care nu au mers la vot”.

Declarații ale președintelui Klaus Iohannis

- Vă mulțumesc tuturor celor care ați ieșit din casă, ați mers la secția de votare și ați votat. Vă garantez că fiecare vot va fi luat în considerare și fiecare vot contează!

- În același timp însă trebuie să fim foarte sinceri - participarea la vot a fost redusă și este foarte clar că sunt mulți români care fie nu au primit suficiente informații despre aceste alegeri, fie sunt pur și simplu nemulțumiți, de mine, de partide, de întreaga clasă politică sau de anumite măsuri care au fost luate.

- Eu văd aceste lucruri și este important ca noi, toți politicienii, să vedem aceste lucruri, să le analizăm și să venim în întâmpinarea românilor care nu au mers la vot din varii motive. Aceste motive trebuie elucidate și sunt foarte hotărât ca în următoarea perioadă, împreună cu guvernul care se va forma, să analizăm cu maximă seriozitate toate aceste chestiuni.

- Rezultatele alegerilor arată că nu există un câștigător clar al acestor alegeri.

- Dacă ne uităm pe rezultatele care momentan se numesc provizorii, vedem că PNL în 2016 obținuse 20%, acum 25%, deci o creștere clară.

- SR, între timp împreună cu PLUS, a obținut în 2016 8%, între timp au crescut la 15%, evident, o creștere.

- PSD care obținuse în 2016 45 % a scăzut dramatic la 29%.

- Este deci clar, dacă adunăm aceste rezultate, că partidele de centru dreapta au obținut peste 50% dintre voturile valabil exprimate și pot să va spun că acesta a fost obiectivul meu și din acest motiv a trebuit să mă exprim un pic mai des în public în ultimele săptămâni.

Acum, ce va urma – se cristalizează rapid deja o coaliție de centru-dreapta, care va putea să propună un guvern de coaliție. Peste doar câteva zile, voi convoca consultări cu partidele care se vor regăsi în noul Parlament, consultări pentru a găsi cea mai bună soluție pentru România.

-  Noul guvern care va fi format va gestiona măsurile necesare în pandemie, va prezenta urgent măsuri de reformă mult așteptate și de multe ori amânate, va gestiona campania de vaccinare și, cu siguranță, în cel mai scurt timp, va prezenta un proiect de buget pentru anul 2021, împreună cu modul în care vor fi atrași banii europeni.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ALEGERI PARLAMENTARE 2020
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 19°C
IASI 13°C 8°C
CLUJ 12°C 15°C
CONSTANTA 18°C 20°C
CRAIOVA 13°C 15°C
BRASOV 15°C 17°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI