Klaus Iohannis: Ordonanţa de urgenţă anunţată de ministrul Justiţiei este "cras neconstituțională"

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi că este "cras neconstituţională" ordonanţa de urgenţă anunţată de ministrul Justiţiei prin care cei condamnaţi să poată depune contestaţii în anulare.

22 Ianuarie 2019, 13:57 (actualizat 22 Ianuarie 2019, 15:34) |
Klaus Iohannis, despre Justiție
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Dacă (Tudorel Toader - n.r.) doreşte să facă ceea ce a comunicat public, chestiunea e cras neconstituţională", a afirmat Iohannis.

El a explicat că o lege acţionează pentru viitor şi nu poate fi aplicată retroactiv.

"Există câteva principii care sunt respectate de toată lumea, la noi sunt ancorate în Constituţie, şi unul dintre aceste principii, pe care bazează de fapt toată construcţia statului şi toată construcţia statului de drept, este că o lege acţionează numai pentru viitor, deci legea nu poate să acţioneze retroactiv. Vă imaginaţi că dacă o lege ar putea să se aplice pentru trecut, atunci fiecare guvern ar veni şi ar schimba întreg trecutul statului", a spus şeful statului, precizând că, în caz contrar, ar dispărea "orice urmă de stabilitate, predictibilitate".

"PSD încearcă de când a venit la putere să caute soluţii pentru politicienii lor cu probleme penale, în frunte cu şeful lor de partid. Acest lucru nu se poate. PSD nu poate să vină cu astfel de soluţii care sunt pur şi simplu neavenite, neconstituţionale şi faptul că se vehiculează în public astfel de idei arată că de fapt PSD-ului nu-i pasă de România, PSD-ului îi pasă de propriii politicieni cu probleme penale şi caută soluţii pentru aceştia. Este regretabilă această evoluţie şi am încă speranţa că inclusiv ministrul Justiţiei va mai citi un pic de Constituţie şi legislaţie şi vor renunţa la un astfel de demers care, după părerea mea, nu este posibil", a adăugat Iohannis.

Întrebat dacă la nivelul liderilor europeni există o îngrijorare generală cu privire la soarta statului de drept în România, Klaus Iohannis a răspuns: Eu îmi doresc stat de drept, românii îşi doresc stat de drept, majoritatea politicienilor îşi doresc stat de drept, doar PSD doreşte ceva special pentru propriii politicieni cu probleme penale şi asta este o mare problemă pe care o avem şi sper să se rezolve.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 13°C 15°C
IASI 12°C 14°C
CLUJ 12°C 12°C
CONSTANTA 12°C 13°C
CRAIOVA 11°C 12°C
BRASOV 12°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI