Klaus Iohannis: O serie de măsuri guvernamentale ne arată o gravă lipsă de responsabilitate, de seriozitate şi de viziune. Guvernul să înceteze experimentele fiscale

Președintele Klaus Iohannis critică din nou guvernul pentru măsurile economice și fiscale din ultima vreme și pentru întârzierea proiectului de buget. Consecințele vor fi plătite de toți românii, acuză șeful statului, din cauza lipsei de viziune și de responsabilitate a executivului.

29 Ianuarie 2019, 20:41 (actualizat 29 Ianuarie 2019, 20:43) Știrile TVR |
Președintele Iohannis, despre buget
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

"Eu îmi doresc o Românie cu o economie sănătoasă, o ţară bine guvernată, în care beneficiile de astăzi să nu se risipească mâine, iar măsurile luate astăzi să nu amaneteze viitorul generaţiilor viitoare. Din păcate, o serie de măsuri guvernamentale din ultima perioadă ne arată o gravă lipsă de responsabilitate, de seriozitate şi de viziune cu privire la mersul economiei noastre pe termen mediu şi lung. Am văzut cum fără consultări şi minime evaluări de impact, Guvernul a schimbat regimul fiscal pentru unele din cele mai importante domenii. Probabil că fără noile taxe şi impozite introduse prin OUG 114, pe care însă guvernanţii le-au negat continuu, bugetul pe anul în curs va fi resimţit constrângeri. Prin măsurile din ultimele zile ale anului trecut s-a pierdut şi bruma de încredere pe care investitorii o mai puteau avea în politica economică actuală. Aşa am asistat la prăbuşirea cotaţiilor de pe piaţa bursieră, inclusiv pentru companiile româneşti importante, fapt fără precedent pentru o economie în creştere", a spus şeful statului, la recepţia organizată de Camera de Comerţ şi Industrie româno-germană la Palatul Parlamentului.

Iohannis a cerut Guvernului să înceteze "experimentele fiscale" şi să răspundă problemelor reale pe care mediul de afaceri le semnalează.

"Nevoile de dezvoltare ale economiei în direcţii esenţiale, precum modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii, necesită alocări importante în sfera investiţiilor publice. Deşi s-a promis că 2018 va fi anul investiţiilor, ceea ce s-a obţinut se numeşte inflaţie, importuri şi adâncirea unor dezechilibre macroeconomice, precum deficitul comercial şi cel de cont curent. De exemplu, deficitul comercial a ajuns la un nivel record, de aproape 15 miliarde de euro, în creştere cu peste 15% faţă de 2017. Fondurile europene au rămas, din nou, pe post de 'Cenuşăreasă'. Guvernul a absorbit cu circa 20% mai puţin decât propria ţintă asumată, neglijând investiţii absolut necesare dezvoltării. Economia României are nevoie de soluţii durabile în privinţa deficitului de forţă de muncă şi a decalajului dintre sistemul de învăţământ şi cerinţele pieţei muncii. Învăţământul tehnic şi dual, digitalizarea şi noile tehnologii, investiţiile de valoare adăugată înaltă sunt tot atâtea provocări la care trebuie să avem capacitatea, ca stat şi ca societate, de a răspunde pe măsură. De aceea, solicit decidenţilor politici să coboare cu picioarele pe pământ, să înceteze experimentele fiscale cu economia României şi să conştientizeze priorităţile reale pe care mediul de afaceri le semnalează", a mai spus şeful statului.

CUVINTE CHEIE
 
Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 9°C 13°C
IASI 3°C 12°C
CLUJ 3°C 11°C
CONSTANTA 7°C 10°C
CRAIOVA 9°C 12°C
BRASOV -1°C 8°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI