Klaus Iohannis: O gospodărie alocă sub 1% din buget pentru achiziția de cărți. E nevoie de o politică pentru a crește interesul pentru carte

30 mai 2018, 12:46

Klaus Iohannis a răspuns întrebărilor jurnaliștilor despre Legea manualului unic, arătând că schimbările nu sunt întotdeauna binevenite și este nevoie de o abordare integrată.

Vedem cu toții, legi importante sunt schimbate prea des, schimbările nu sunt întotdeauna binevenite și este nevoie de o abordare integrată. Dacă schimbăm la două săptămâni câte un articol din Legea Educației, singurul rezultat va fi  ca nu va mai știi nimeni care articol și din ce parte ar trebui aplicat. Așa sigur nu ajungem la un rezultat bun, a spus Klaus Iohannis.

După cum vedem cei care folosesc cu cea mai mare dificultate limba maternă, limba română se găsesc în spațiul politic și este foarte regretabil, a mai adăugat președintele Klaus Iohannis.

Președintele a susținut miercuri, 30 mai a.c., o alocuțiune în cadrul evenimentului de deschidere a Salonului Internațional de Carte Bookfest, ediția a XIII-a.

Declarații Klaus Iohannis:

• Un eveniment dedicat Cărţii este întotdeauna un prilej de bucurie pentru cititori, un semn de normalitate pentru cultura României, dar şi o dovadă a responsabilității faţă de tinerii cărora le transmitem ștafeta valorilor care ne definesc.

• Vă mulţumesc pentru efortul permanent de a aduce în atenţia publicului apariţii editoriale valoroase, care cresc astfel competitivitatea pieței cărţii din România și sprijină demersurile de conectare la dezbaterile de idei care animă civilizația contemporană.

• Printr-un Salon internaţional, cum este cel pe care îl inaugurăm astăzi, cu ediții locale în Timișoara, Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Iași, Brașov și cu o ediție internațională la Chișinău, Bookfest continuă tradiția inițiativelor precedente și ne demonstrează că în România există destui cititori, scriitori și edituri care nu și-au pierdut încrederea în industria cărţii și în viitorul cuvântului scris.

• Am acordat Înaltul Patronaj Salonului Internațional de Carte Bookfest în anul Centenarului pentru că am dorit să subliniez rolul esențial al cărții în păstrarea memoriei unui popor, în dezvoltarea conștiinței sociale și naționale, și pentru că mă număr printre cei care cred în legătura dintre carte, educație și consolidarea democrației.

• Mă bucur că această relație este exemplificată și prin standul invitatului de onoare al Salonului, Statele Unite ale Americii.

• România a cunoscut o lungă perioadă în care nu aveam acces liber la cărţi, iar dezbaterea de idei era condamnată la clandestinitate.

• Astăzi, când ne uităm în jur și vedem standurile atât de multor edituri, nu putem să nu fim recunoscători tuturor celor care se dedică apărării și difuzării cuvântului scris, pentru că știm cât de prețioasă este libertatea de expresie.

• Nu doar acțiunile noastre, ci și ideile pe care le încredințăm hârtiei au implicații directe și consecințe importante pentru cei din jurul nostru, pentru generațiile viitoare.

• Suntem, așadar, datori să apărăm dreptul la exprimare și, în egală măsură, să înțelegem responsabilitatea care decurge din asumarea libertății cuvântului.

• Rolul târgurilor de carte este esențial în promovarea cititului și a accesului la carte, două elemente fundamentale în lupta pentru reducerea gradului de analfabetism funcțional, tot mai larg răspândit la noi.

• Numeroase studii arată că rezultatele școlare ale elevilor sunt determinate de resursele educaționale disponibile acasă, iar în România o gospodărie alocă sub 1% din buget pentru achiziția de cărți. De aceea, avem nevoie de o politică publică menită să crească interesul pentru carte, să încurajeze lectura, să sprijine exprimarea creativă a autorilor români și să modernizeze infrastructura publică dedicată cărții.

• Toate acestea pot contribui la creșterea gradului de cultură a românilor și la dezvoltarea nivelului general de educație. Impactul unor astfel de politici publice se va resimți în mod direct în evoluția economică, socială și democratică a țării noastre.

• Evenimente precum Bookfest, ca și participarea editurilor românești la târgurile internaționale de carte creează un veritabil portret al României contemporane.

• Un târg de carte nu este doar un demers cultural, ci și unul de promovare a valorilor cetățeniei democratice, într-o societate incluzivă.

• În această dimensiune socială a cititului se află oportunitatea întâlnirii dintre creație, inevitabil individuală, și acțiunea politicienilor și autorităților publice, inevitabil publică.

• Cu aceste gânduri, deschid ediția 2018 a Bookfest și aștept cu nerăbdare dezbaterea care urmează după cuvenitele cuvinte de deschidere!

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă