Klaus Iohannis: Nu voi da curs propunerii ministrului Justiției de revocare a doamnei Kovesi, procuror-șef al DNA. Reacția lui T. Toader

16 aprilie 2018, 14:16

Klaus Iohannis, președintele României: „Motivele de revocare prezentate de ministrul Justiției nu au fost de natură să mă convingă. (…) Nu voi da curs propunerii ministrului Justiției de revocare a doamnei Kovesi, procuror-șef al DNA”.

Președintele Klaus Iohannis a explicat că a primit două tipuri de analize cu privire la prestația Laurei Codruța Kovesi: una de la ministrul Justiției și una de la Consiliul Superior al Magistraturii. A luat decizia constatând că cele două poziții erau contradictorii.

Klaus Iohannis, președintele României: „Autorul raportului consideră că acesta este «o luare de poziție» față de dezbaterile publice din ultimul an. Ceea ce clar induce percepția că evaluarea ministrului Justiției poate fi subiectivă. Această percepție este întărită și de prezența, în cuprinsul raportului, a unor aspecte referitoarte la cariera profesională a ministrului Justiției”.

Imediat ce președintele și-a încheiat discursul, ministrul Justiției a anunțat că nu renunță:

„În condițiile în care Președintele României nu are abilitarea legală și nici competențele funcționale de evaluare a activității profesionale și manageriale desfășurate de procurorul șef al DNA;

În condițiile în care argumentele care au stat la baza declanșării procedurii de revocare au devenit mai actuale și mai consistente;

Văzând legislația aplicabilă în acest domeniu; Valorificând jurisprudența instanței de contencios constituțional; Vom sesiza Curtea Constituțională cu privire la refuzul Președintelui de revocare din funcție a procurorului șef al DNA !”

Acum toată lumea așteaptă decizia Curții Constituționale.

Adrian Țuțuianu, vicepreședinte al PSD: „Ceea ce s-a întâmplat și a ajuns în spațiul public în ultima perioadă vine să adauge ca argumentație la propunerea făcută inițial de revocare a șefei DNA. Ce va spune Curtea Constituțională sigur că așteptăm toți – este important nu doar pentru momentul actual, ci și pentru viitor”.

PNL: „Urmare a acestei decizii, care reprezintă atributul exclusiv al președintelui României ce nu poate fi cenzurat, conform legii în vigoare, gestul firesc al ministrului Justiției într-o țară normală era acela de a-și depune demisia din funcție”.

Practic, Curtea Constituțională va trebui să tranșeze problema și să decidă dacă președintele are sau nu dreptul să refuze propunerea ministrului Justiției.

 

Declarații Klaus Iohannis:

– Ministrul Justiției mi-a trimis o propunere de revocare a șefei DNA. Este un prim pas. După cum vă amintiți, la mijlocul lunii martie, mi-a fost înaintat și avizul CSM, care a ajuns la o cu totul altă concluzie decât așa-zisul raport al dlui ministru. Avizul CSM a fost unul negativ. Acest aviz nu poate fi tratat ca simplu element facultativ. El nu poate fi ignorat. Constat că în analiza acelorași acțiuni, sau inacțiuni, prin aplicarea acelorași texte legale, două autorități ale statului, Ministerul Justiției și CSM ajung la concluzii diametral opuse. Odată sesizat cu propunerea ministrului și după avizul CSM, am solicitat departamentelor de specialitate din Administrația Prezidențială o analiză și câteva propuneri.

– Analizând motivele pentru care ministrul Justiției solicită revocarea, am constatat că autorul raportului consideră că acesta este „o luare de poziție” față de dezbaterea publică din ultimul an, ceea ce indică percepția că evaluarea ministrului Justiției poate fi subiectivă. Această percepție este întărită și de prezența, în raport, a unor aspecte referitoare la cariera profesională a ministrului Justiției. Unele dintre motivele care fundamentează propunerea de revocare utilizează date și informații care, fie nu sunt pertinente, fie exced perioada de evaluare. Unele rapoarte al Inspecției Judiciare, hotărâri al CSM sau decizii CCR au fost interpretate de ministrul Justiției într-un sens diferit față de conținutul lor. Mai multe despre argumentele tehnice veți regăsi în documentul care vă va fi pus la dispoziție.

– motivele de revocare prezentate de ministrul Justiției nu au fost de natură să mă convingă. Ele nici nu corespund prevederilor legale. Nu voi da curs propunerii ministrului Justiției de revocare a doamnei Kovesi, procuror-șef al DNA.

Iată declarația integrală a președintelui Klaus Iohannis:

Reacția ministrului Justiției

La foarte scurt timp după declarația președintelui Klaus Iohannis, ministrul Justiției a anunțat pe Facebook că va sesiza Curtea Constituțională:

Ministrul Justiției, Tudorel Toader: „În condițiile în care Președintele României nu are abilitarea legală și nici competențele funcționale de evaluare a activității profesionale și manageriale desfășurate de procurorul șef al DNA; În condițiile în care argumentele care au stat la baza declanșării procedurii de revocare au devenit mai actuale și mai consistente; Văzând legislația aplicabilă în acest domeniu; Valorificând jurisprudența instanței de contencios constituțional, Vom sesiza Curtea Constituțională cu privire la refuzul Președintelui de revocare din funcție a procurorului șef al DNA !”

 

Președintele României a făcut declarații în contextul în care săptămâna aceasta este așteptată decizia sa privind cererea de revocare a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi,  formulată de ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Liderul liberal Ludovic Orban a anticipat decizia președintelui și a lăsat să se înțeleagă că șefa DNA va rămâne în funcție. Coaliția guvernamentală amenință însă cu o sesizare la Curtea Constituțională.

Între timp, Inspectia Judiciară a CSM verifică activitatea DNA – inspectorii instituției au mers azi la sediul Direcției Naționale Anticorupție.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite