EDIŢIE SPECIALĂ

Klaus Iohannis, mesaj în Parlament: "Românii sunt indignaţi şi revoltaţi. Grija primă a fost să vă ocupaţi de dosarele penalilor"

Discurs acid în Parlament al preşedintelui Klaus Iohannis despre modificarea legislaţiei penale şi despre protestele uriaşe de stradă izbucnite tocmai din această cauză. Şeful statului a criticat dur coaliţia de la guvernare afirmând că prima grija a acesteia a fost să se ocupe de dosarele penalilor. Vizibil deranjaţi, parlamentarii PSD şi o parte a celor de la ALDE au părăsit sala imediat. Preşedintele i-a avertizat pe social-democraţi că dacă nu vor rezolva criza pe care au creat-o va declanşa consultări la Cotroceni pentru a găsi soluţii.

07 Februarie 2017, 08:24 (actualizat 07 Februarie 2017, 20:16) Știrile TVR |
Mesajul preşedintelui Klaus Iohannis, în plenul Parlamentului
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

"Suntem în plină criză. Sute de mii de români protestează în stradă", a atras atenţia preşedintele Klaus Iohannis, la începutul discursului susţinut marţi în plenul Parlamentului. Şeful statului a îndemnat Guvernul să conducă responsabil, predictibil şi transparent, nu pentru "un grup de politiceni cu probleme". "Daţi legi bune şi nu vă bateţi joc de România", le-a transmis şeful statului deputaţilor şi senatorilor, de la tribuna Parlamentului.

VIDEO
Klaus Iohannis: Guvernați, dar nu oricum!
Klaus Iohannis a anunţat că va începe consultări la Palatul Cotroceni pentru a găsi soluţii la actuala criză în cazul în care coaliţia de guvernare nu reuşeşte să rezolve situaţia din ţară. În acelaşi timp, şeful statului a spus că va convoca referendumul pe justiţie imediat ce va primi răspunsul Legislativului.

Comisiile juridice au dat, marţi, aviz pozitiv solicitării președintelui privind organizarea unui referendum pe justiţie.

Preşedintele ţării le-a transmis deputaţilor şi senatorilor că retragerea Ordonanţei 13, care a scos oamenii în stradă, şi "demiterea chinuită unui ministru" înseamnă prea putin, însă "alegerile anticipate sunt, în această fază, prea mult". "Aţi câştigat, acum guvernaţi şi legiferaţi, dar nu oricum! România are nevoie de un guvern puternic, nu de un guvern care cu sfială execută ordinele de la partid", a mai spus Klaus Iohannis.

VIDEO
Corespondentul TVR Ramona Avramescu, despre mesajul preşedintelui. Telejurnal ora 13:00
A fost cel mai tensionat mesaj pe care preşedintele Klaus Iohannis l-a rostit în mandatul său în Parlament. Şeful statului a fost în permanenţă bruiat de parlamentarii PSD şi ALDE, care au vociferat, au huiduit chiar pe alocuri. Punctul culminat a fost când parlamentarii PSD şi ALDE au părăsit sala în timp ce preşedintele rostea discursul, a transmis corespondentul TVR Ramona Avramescu de la Palatul Parlamentului.

De altfel, premierul Sorin Grindeanu nu a participat la mesajul preşedintelui ţării.

"Premierul Sorin Grindeanu, reacţie la mesajul preşedintelui Klaus Iohannis"

A fost prima apariţe publică a preşedintelui Iohannis după abrogarea Ordonanţei 13.

VIDEO
Mesajul preşedintelui Klaus Iohannis, în plenul Parlamentului
Mesajul preşedintelui Klaus Iohannis:

  • M-aş adresa şi Guvernului, dar nu-i bai, la ei am fost deja. Aş fi vrut, astăzi, în condiţii normale, la început de mandat să vă vorbesc despre lucruri importante pentru România. Aş fi putut să vă vorbesc despre centenar. În 2018 vom sărbători 100 de ani de când există statul român modern. Aş fi putut să vorbesc, poate, despre proiectul de ţară. Cu toţii, ne dorim, în definitiv, o Românie puternică şi prosperă. Cu toţii ne dorim ca României să-i meargă mai bine.
  • Dar, vremurile nu sunt obişnuite şi suntem în plină criză. Sute de mii de români protestează în stradă. Naţiunea e în alertă, e vie, e atenţă şi e foarte nemulţumită. Cum s-a ajuns aici la numai o lună după alegeri?
  • Cu o ciudată strategie tip kamikaze PSD a intrat în coliziune cu o importantă parte a societăţii româneşti. A promis în campanie ceva şi în primele zile s-a apucat de altceva. Pofta ce aţi pofitit, grija a ce aţi avut-o se vede că nu a fost ceea ce aţi declarat în campanie. Nu prosperitatea poporului român a fost prioritate, grija primă a fost să vă ocupaţi de dosarele penalilor. Şi românii sunt indignaţi şi revoltaţi
  • Retragerea OUG 13 şi eventual demiterea chinuită a unui minstru este cu certitudine prea puţin. Alegeri anticipate, însă, sunt în această fază prea mult. Asta este marja de manevră
  • (parlamentarii coaliţiei de guvernare părăsesc sala) Aţi obosit deja? Ghinion!
  • Aţi câştigat, acum guvernaţi şi legiferaţi, dar nu oricum! România are nevoie de un guvern puternic, nu de un guvern care cu sfială execută ordinele de la partid. România are nevoie de un guvern care lucrează transparent, care guvernează predictibil, la lumina zilei, nu noaptea pe furiş. Legiferaţi pentru România! Daţi legi bune pentru România, nu pentru un grup de politiceni cu probleme! Conduceţi cei care aţi câştigat alegerile, dar conduceţi responsabil. Sunt mari aşteptări din partea societăţii. Lumea v-a votat pentru că a crezut. Ce aţi promis, faceţi! Nu vă bateţi joc de România! Suntem într-o situaţie macroeconomică foarte bună. Nu puneţi România în dificultate! Păstraţi trendul ascendent, păstraţi creşterea economică!
  • Sunt aşteptări mari de la partenerii noştri internaţionali. România este o ţartă stabilă în regiune. Lumea are mari aşteptări de la noi, să nu îi dezamăgim!
  • Dacă PSD, care a creat această criză, nu o rezolvă urgent voi convoca, în virtutea atribuţiilor de preşedinte, consultări la Palatul Cotroceni pentru a vedea care sunt soluţiile posibile
  • Aceasta e scopul referendmului. O naţiune puternică se construieşte cu politieni integri şi credibili în vârful statului. Asta îmi doresc eu pentru România şi asta, cred, îşi doresc românii. Asta este întrebarea: ce fel de naţiune vrem să fim? Pentru a afla realmente voinţa suverană a poporului român voi convoca acest referendum. Aştept de la Parlament răspunsul la solicitarea mea. Imediat după primirea răspunsului voi convoca referendumul
  • Imaginea acea splendidă din Piaţa Victoriei, cu telefonalee lumitate cred că o ştiţi cu toţii. Iată, când politicenii au încercat să ducă democraţia în coridoarele întunecate românii au ieşit în stradă şi au readus lumina în procesul democratic! Democraţia trebuie ţinută vie! Democraţia trebuie apărată zi de zi, revigorată! Democraţia nu este niciodată de la sine înţeleasă şi pentru democraţie e nevoie de multă educaţie. Îi felicit pe părinţii care şi-au dus copiii în Piaţa Victoriei pentru o lecţie autentică de democraţie!

Preşedintele Klaus Iohannis şi-a prezentat mesajul în faţa deputaţilor şi senatorilor pe tema legislaţiei penale. A fost un mesaj centrat pe situaţia creată de protestele intense din ultima săptămână din întreaga ţară şi diaspora. Este prima apariţe publică a preşedintelui Iohannis după abrogarea Ordonanţei 13.

Discursul preşedintelui, transmis în direct pe TVR1 şi online pe ŞtirileTVR.ro

"Modificările legislației penale inițiate de Guvern, care au generat o puternică reacție civică, trebuie aduse în atenție și de la tribuna Legislativului", a scris şeful statului, luni, pe Facebook.

Preşedintele Klaus Iohannis a cerut la finele săptămânii trecute  să se adreseze Parlamentului. El a spus că va vorbi şi despre manifestaţiile din ultima săptămână. Preşedintele Camerei Deputaţilor, liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat că se aşteaptă ca şeful statului  să aibă în plenul Parlamentului un mesaj echilibrat şi un apel la calm şi stabilitate.

Şedința plenului reunit al Parlamentului a început la ora 10:00, iar discursul preşedintelui Iohannis are loc la ora 12:00.

De la începutul mandatului, Klaus Iohannis a adresat Parlamentului cinci mesaje: la 9 februarie 2015, la 22 iunie 2015, la 16 septembrie 2015, la 16 decembrie 2015 și la 22 februarie 2016.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 27°C
IASI 23°C 24°C
CLUJ 20°C 17°C
CONSTANTA 26°C 26°C
CRAIOVA 23°C 24°C
BRASOV 22°C 21°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI