Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Micii Uniri: Progresul României, legat de o legislație coerentă, care să sancționeze abuzurile și necinstea

24 ianuarie 2018, 10:05

Președintele Klaus Iohannis: „La Iași și la București, elitele politice au înțeles momentul istoric și au urmat interesul general al societății. Un rol decisiv în înfăptuirea Micii Uniri l-a avut intelectualitatea progresistă, formată la înalte școli occidentale și totodată puternic inspirată de idealurile naționale. Nu întâmplător, artizanii Unirii de la 1859, politicieni respectați ai perioadei, de anvergură intelectuală europeană, s-au regăsit printre primii membri ai Academiei Române. Ion Heliade Rădulescu, C. A. Rosetti, Titu Maiorescu, Alexandru Hurmuzachi sunt doar câteva dintre figurile ilustre ale vremii„.

Șeful statului a evocat Convenţia de la Paris din 1858, care stabilea pentru Principatele Române aşezarea statului pe principiile separaţiei puterilor, ale responsabilităţii ministeriale, precum şi constituirea unei unice curţi judecătoreşti şi de casaţie, formată din judecători inamovibili, cu sediul la Focşani.

‘Fă ca legea să înlocuiască arbitrarul, fă ca legea să fie tare’. Așa îl îndemna Mihai Kogălniceanu pe domnitorul Al. I. Cuza. Este un îndemn care și-a păstrat vie semnificația. Astăzi, când destinul nostru european se fundamentează pe domnia statului de drept și pe egalitatea în fața legii, progresul României este indisolubil legat de existența unei legislații coerente și stabile, capabile să sancționeze abuzurile și necinstea. Acesta este și mesajul pe care l-au transmis la unison sutele de mii de români care au manifestat și în 2017 și la începutul lui 2018 pentru o țară stabilă și prosperă, pentru o justiție independentă și eficientă„, a subliniat președintele.

Când au existat oameni de stat responsabili, iar aspirațiile tuturor românilor s-au concretizat într-un proiect comun, atunci România a fost un stat puternic. Când prevalează ambițiile personale ale diferiților lideri sau grupuri în detrimentul interesului național, atunci țara stagnează sau face pași înapoi. Evenimentele din ultimele zile dovedesc din nou că aceste lecții ale istoriei rămân valabile și astăzi, a adăugat Klaus Iohannis.

La fel ca acum un secol, spiritul națiunii este viu. Manifestațiile pașnice și democratice arată o față frumoasă a României de astăzi: o societate care știe ce vrea, care nu abdică de la principiile fondatoare ale României moderne. Guvernanții au datoria de a fi mai atenți la cerințele cetățenilor, mai preocupați față de consecințele pe termen lung ale deciziilor luate, mai deschiși dialogului. Avem nevoie de un stat care să fie pe măsura societății, pentru că românii vor o guvernare decentă și eficientă„, a avertizat șeful statului.

„Unitatea naţională a depăşit sensul istoric avut în 1859 şi 1918. Conţinutul acestei sintagme s-a îmbogăţit în România contemporană prin valori democratice şi civism. Societatea noastră îşi potenţează astăzi unitatea şi își întărește coeziunea prin valorificarea diversităţii sale etnice, culturale şi religioase. Plecând de la aceste trăsături și valori, în anul Centenarului, națiunea noastră așteaptă ca țara să fie condusă de politicieni conștienți de importanța misiunii lor. Din locul consfințirii Unirii Principatelor, în numele Statului care s-a născut acum 159 de ani și s-a desăvârșit la 1 decembrie 1918, vă chem să facem din România un stat cât mai puternic, în care drepturile și libertățile sunt respectate, iar democrația este literă de lege! Vorba imnului aniversării de astăzi, să arătăm că România are o soartă demnă în lume!”, și-a încheiat discursul președintele.

_____________________

Românii din cele două Principate reușeau, la 24 ianuarie 1859, să dea istoriei un alt curs decât cel stabilit de harta intereselor externe, se arată în mesajul premierului interimar Mihai Fifor, cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române. Premierul Mihai Fifor subliniază că sărbătorim astăzi „actul energic al întregii naţiuni române”, așa cum caracteriza Unirea unul dintre artizanii acesteia, Mihail Kogălniceanu.

Dacă astăzi România are un cuvânt de spus în cadrul unor organizații internaționale puternice, dacă putem călători liber peste hotare, aceste realități concrete ale vieții noastre se datorează în mare măsură și actului istoric de la 24 ianuarie 1859, mai spune premierul Mihai Fifor.

Sărbătoarea este celebrată si la Iaşi, în locul unde s-a jucat prima dată Hora Unirii, în 1859. În Piața Unirii sunt prezenţi membri ai Casei Regale a României – Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române și Principele Radu.

După ceremonia din Piaţa Unirii, altețele lor au depus coroane de flori la statuia Regelui Ferdinand și la portretul Regelui Mihai din incinta primăriei.

Majestatea Sa și Principele vor merge la Mănăstirea Trei Ierarhi, unde se vor reculege la mormântul domnitorului Al. I. Cuza.

Tot astăzi, la Iaşi au ajuns şi 300 de basarabeni cu un drapel de 100 de metri lungime.

Unul dintre cele mai aşteptate momente este parada militară. Evenimentele se vor încheia cu retragerea cu torțe a militarilor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă