Klaus Iohannis, mesaj de la tribuna Parlamentului: „Nu suntem un stat de rangul doi în UE”

9 mai 2017, 11:54

„Puneți pe agendă legi cu un impact major asupra viitorului românilor! Nu vă gândiți doar la beneficiile pe care unele măsuri le au acum, nu vă gândiți doar la un câștig electoral de moment! Întrebați-vă cum va arăta România în cinci ani, în zece ani, cu legile pe care le adoptați dumneavoastră acum. Întrebați-vă dacă în anii următori România va deveni mai puternică sau dacă, dimpotrivă, va fi slăbită de impactul legilor votate de dumneavoastră”, le-a transmis șeful statului politicienilor, de la tribuna Parlamentului.

Discursul a fost mult mai conciliant și mai puțin contondent decât cel de la prezența precedentă a președintelui Klaus Iohannis în Parlament, la începutul lunii februarie, în timpul manifestațiilor împotriva Ordonanței 13. Klaus Iohannis le-a vorbit senatorilor și deputaților despre valorile europene, despre semnificația istorică a zilei de 9 mai și despre obiectivele fundamentale ale României de astăzi, care, în opinia sa, sunt întărirea și modernizarea statului și consolidarea integrării europene. Klaus Iohannis i-a îndemnat pe politiceni să vorbească mai mult despre beneficiile apartenenței la familia europeană și să facă mai mult pentru a depăși neajunsurile care ne împiedică să valorificăm oportunitățile care decurg din statutul nostru de membri ai UE. Președintele a lansat un avertisment voalat la responsabilitate pentru felul în care parlamentarii înțeleg să își dea votul pentru anumite legi, a transmis corespondentul TVR Ramona Avramescu de la Palatul Parlamentului.

„O democrație autentică nu poate fi funcțională fără un Parlament puternic. O Românie modernă nu se poate dezvolta fără un cadru legislativ coerent. Misiunea dvs este una esențială pentru progresul țării”, a afirmat președintele în discursul rostit, marți, în Parlament.

„Marile demonstrații din luna februarie a acestui an au exprimat angajamentul unei noi generații de a reîncărca în conținut și semnificație noțiunile de libertate, stat de drept și democrație. De-a lungul istoriei, românii au arătat în diverse feluri direcția și valorile la care vor să adere. Este rolul clasei politice să audă și să înțeleagă vocile lor, precum și să le fructifice printr-o relație de încredere între politicieni, instituții și cetățeni, demnă de statutul european al României”, a mai spus Iohannis.

Pentru România, nu există o altă opțiune decât aceea a dezvoltării sale, în continuare, în cadrul unei Uniuni Europene solidare și puternice, a adăugat Iohannis, în zi de sărbătoare în toate țările UE.

„Europa e sărbătorită astăzi în toate ţările Uniunii”

„Mă bucur să constat că, la 10 ani de la aderarea la UE, românii au rămas profund atașați valorilor care definesc Uniunea și sunt determinați să ducă mai departe procesul de integrare europeană. Avem de trecut, însă, peste unele bariere la nivel intern, care ne împiedică să ne manifestăm pe măsura capacității noastre naționale și ne constrâng în mod injust să ne auto-caracterizăm ca un stat de rangul doi în Uniunea Europeană. Trebuie să depășim această percepție și aceste prejudecăți! Nu suntem un stat de rangul doi în UE!”, a punctat președintele țării.

„Ziua Victoriei şi Ziua Europei, două mari sărbători europene”

„Demonstrație de forță în Piața Roșie de la Moscova. Imagini spectaculoase de la parada militară de Ziua Victoriei”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite